Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski prelat danes pred preiskovalnim sodnikom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 07. 2013 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski prelat danes pred preiskovalnim sodnikom

Vatikanski prelat danes pred preiskovalnim sodnikom

V Italiji so zaradi suma nepravilnosti pri poslovanju aretirali člana uprave vatikanskega premoženja APSA, Nunzia Scarana.

Vatikanski sodelavec Nunzio Scarano, ki ga je italijanska policija aretirala zaradi suma korupcije in prevare, naj bi danes stopil pred preiskovalnega sodnika. Zagovarjati se bo moral zaradi očitkov, da je sodeloval pri sumljivih transakcijah v Vatikanski banki, med drugim naj bi večkrat uporabil iste čeke, ki jih je prikazal kot cerkvene darove; nekemu obveščevalcu pa naj bi plačal 400.000 evrov, da bi mu ta z zasebnim letalom iz Švice v Italijo prepeljal dvajset milijonov evrov gotovine. Po besedah Scaranovega odvetnika naj bi obtoženi s tem le 'pomagal prijatelju', sam pa naj bi ob prenosu denarja ne imel osebnih koristi.

Nunzio Scarano je bil sicer zaposlen v vatikanski finančni administraciji, pri upravi vatikanskega premoženja APSA. Scaranov odvetnik Silverio Sica je po navedbah italijanskih medijev poudaril, da je njegova stranka pri zgoraj omenjeni transakciji 'delovala izključno v duhu prijateljstva'; Scarano naj bi na današnjem zaslišanju z odgovori na vprašanja pojasnil svojo vlogo pri sumljivem poslu.

Predsednik uprave APSA, kardinal Domenico Calcagno, pa je ob tem pojasnil, da njegova ustanova 's celotno zadevo nima nobenega opravka'. V izjavi za medije je povedal, da so Scarana že konec letošnjega maja suspendirali z njegovega delovnega mesta, potem ko so izvedeli, da je italijansko pravosodje proti njem uvedlo preiskavo.

Ob vsem tem pa so italijanski mediji še poročali o številnih bančnih računih omenjenega duhovnika pri Vatikanski banki IOR ter pri eni izmed rimskih bank, kar naj bi italijansko pravosodje prav tako preiskovalo. Scarano je osumljen tudi pranja denarja za svoje prijatelje na jugu Italije. Skupaj s prelatom Scaranom so minuli petek italijanski policisti aretirali še nekdanjega pripadnika tajnih služb Giovannija Mario Zita in borznega posrednika Giovannija Carenzia, ki naj bi bila prav tako vpletena v sumljive posle, ki bremenijo italijanskega duhovnika.


Vir: Kathpress / Siol
Foto: arhiv Družine / T. S., A. P.



Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh