Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikansko baziliko so obsijale slovenske božične zvezde [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 12. 2022 / 11:20
Oznake: Vatikan, Jaslice
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2022 / 08:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikansko baziliko so obsijale slovenske božične zvezde [FOTO]
Mogočne Berninijeve stebre obkrožajo slovenske božične zvezde. FOTO: Peter Ribič

Vatikansko baziliko so obsijale slovenske božične zvezde [FOTO]

Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič tudi letos sodelujeta pri božični okrasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu. Z delom so začeli v sredo, včeraj in danes pa bodo praznične dekoracije dokončno uredili in postavili na svoje mesto v baziliki.

Pri delu jima letos poleg desetih vatikanskih vrtnarjev in pomočnikov pomaga še študentka floristike Barbara Jehart iz Vrtnega centra Jehart iz Slovenj Gradca, kjer so vzgojili letošnje božične zvezde, ki bodo nocoj zasijale v vatikanski baziliki v vsej svoji veličini. 

Tradicionalne božične zvezde v kombinaciji z belimi vrtnicami. FOTO: Peter Ribič

Iz Rima, kjer imajo pomladanske temperature, se nam je v petek oglasil Peter Ribič.

Peter Ribič. FOTO: Osebni arhiv

Od srede delajo na polno

Delo v vatikanski vrtnariji se je začelo že v sredo. Na dolge mize so najprej razporedili posebne posode, kamor so vstavili vpojne gobe. »Najprej smo pripravili zelenje, ki smo ga napikali v gobe. Potem je sledila vsa ostala dekoracija. Letošnja posebnost je, da bomo vse božične zvezde pustili kar v lončkih in jih vstavili v pripravljene dekoracije. Temu bomo dodali pozlato in bele vrtnice ter vse, kar še sodi zraven,« nam je v telefonskem pogovoru povedal Peter Ribič. Skupna dolžina dekoracij je skoraj 80 metrov.

Barbara Jehart iz Vrtnega centra Jehart in Sabina Šegula v vatikanski vrtnariji. FOTO: Peter Ribič

Delo po etapah

V baziliki bodo najprej okrasili Berninijeve stebre (4x8 metrov), kripto (2x10 metrov) in podstavek za sedež, na katerem sedi papež. 

FOTO: Peter Ribič

FOTO: Peter Ribič

Balkon, s katerega bo papež Frančišek v nedeljo tradicionalno podelil mestu in svetu podelil božični blagoslov, bo prav tako imel slovenski pečat. Dokončno ga bodo okrasili v nedeljo zjutraj. Kot je prejšnji teden na predstavitvi praznične okrasitve povedala Sabina Šegula bo »osnova zelenje, na katerem bodo trtine veje, netreski bodo iz Prekmurja iz Vrtnarije Adamič, ki so simbol trdnosti slovenskega naroda. Nekaj bo tudi božičnih zvezd in vrtnice.«

Sabina Šegula med urejanjem dekoracije v baziliki. FOTO: Peter Ribič

Ribič je povedal, da je dekoracija za balkon že pripravljena. V nedeljo zjutraj jo bodo postavili na svoje mesto, ob 12. uri, ko bo papež podelil svoj blagoslov, pa jo bo lahko občudovala več kot milijarda ljudi po vsem svetu.

Koroške božične zvezde

Iz Vrtnega centra Jehart so v Rim v torek pripeljali med 850 in 900 božičnih zvezd. »Proizvodnjo smo začeli v začetku julija. Do decembra je bilo veliko dni, skrbi, dela in negovanja. Veseli smo, da so uspele in so tako lepe,« je povedala Barbara Jehart, študentka floristike, ki ji božična izkušnja služi tudi kot priprava na mednarodni izpit, ki ga bo opravljala naslednje leto junija na enem od cvetličarskih dogodkov.

Študentka floristike Barbara Jehart. FOTO: Peter Ribič

Pri pripravi dekoracij sodelujejo z vatikanskimi vrtnarji. FOTO: Peter Ribič

V nedeljo proti domu

»Vzdušje je krasno, res so naju vzeli za svoja. Vsako leto naju lepo pričakajo. Kljub vsem jezikovnim oviram delo normalno poteka, malo si pomagamo s google prevajalnikom, malo se nasmejimo zraven. Pri rastlinah tako ali tako uporabljamo latinsko izrazoslovje, tako da na tem področju ni težav,« je še dodal Ribič, ki se bo  s Sabino Šegula proti domu odpravil v nedeljo popoldne.

Še nekaj utrinkov najdete v spodnjih fotografijah Petra Ribiča.
Nalaganje
Nazaj na vrh