Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatileaks 2.0: je duhovnik priskrbel zaupne dokumente?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 03. 11. 2015 / 12:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatileaks 2.0: je duhovnik priskrbel zaupne dokumente?

Vatikanska žandarmerija preiskuje ozadje knjig o vatikanskih financah.

Vatikan je po navedbah italijanskih medijev zaradi objave zaupnih dokumentov uvedel preiskavo proti duhovniku. Vatikanska žandarmerija raziskuje sum, da je omenjeni duhovnik priskrbel interne dokumente za dve knjigi o vatikanskih financah, ki naj bi v teh dneh izšle v Italiji. V medijskih poročilih se sklicujejo na »dobro poučene vire«, med objavljenimi dokumenti pa naj bi bil tudi zapis nekega telefonskega pogovora papeža Frančiška.



Po navedbah Radia Ognjišče so aretirali tajnika finančne komisije COSEA, 54-letnega španskega duhovnika Lucia Angela Valleja Balda, in članico komisije, 33-letno Italijanko Franceso Immacolato Chaouqui, ki pa je bila zaradi sodelovanja s preiskovali že izpuščena.

Italijanski mediji dogajanje primerjajo s t.i. afero Vatileaks, ko so bili leta 2012 prav tako objavljeni zaupni dokumenti z delovne mize tedanjega papeža Benedikta XVI. Avtor ene izmed v kratkem izdanih knjig o vatikanskih financah je italijanski časnikar Gianluigi Nuzzi, ki je igral osrednjo vlogo v aferi Vatileaks.

V preteklih dneh so italijanski mediji poročali o domnevnem hekerskem napadu na računalnik vatikanskega gospodarskega nadzornika. Glavni revizor Svetega sedeža, Libero Milone, je vložil pritožbo zaradi nedovoljenega vstopa v njegov uporabniški račun.

Papež Frančišek je Miloneja v letošnjem juniju imenoval za glavnega nadzornika novoustanovljenega sektorja za gospodarstvo in finance v Vatikanu. Milone je tako pristojen za preverjanje bilanc vseh vatikanskih ustanov. Njegova naloga je poskrbeti za večjo preglednost gospodarskega poslovanja Svetega sedeža. Na njegovem računalniku so shranjene številne zaupne informacije.

Vir: Kathpress / RO
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh