Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Včerajšnja toča velika kot jajce

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 26. 05. 2022 / 10:42
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Včerajšnja toča velika kot jajce
Do sedaj so zabeležili okoli 100 dogodkov. FOTO: Twitter Neurja.si - Matej Haluzan

Včerajšnja toča velika kot jajce

Včerajšnja toča je po nekaterih krajih v Sloveniji, zlasti v vzhodnem in severovzhodnem delu, povzročila precejšnjo škodo. Ob poškodovanih strehah, zalitih kleteh in podrtih drevesih je največ škode na poljih, vrtovih in sadovnjakih. Aktivirane so bile številne gasilske ekipe.

V Rogatcu je toča poškodovala okoli sto avtomobilov ter strešne kritine, zato so občanom na pomoč priskočili gasilci, ki so strehe prekrili s folijo, je za STA danes povedal župan Rogatca Martin Mikolič. Pojasnil je tudi, da je toča prizadela poljščine in vinograde, medtem ko meteorne vode tokrat niso zalivale objektov.

Močno neurje tudi na območju Pomurja 

Do sedaj so zabeležili okoli sto dogodkov, največ pa na območju Pomurja. Najbolj je prizadelo širše območje ob reki Muri.

Po besedah Metke Barbarič s soboškega kmetijsko-gozdarskega zavoda je o škodi v kmetijstvu še prezgodaj govoriti, saj je ponekod pridelek povsem uničen in ga bo treba zasejati na novo, ponekod na drevesih ni ostalo niti listje, po drugi strani pa so v nekaterih krajih dobili le nekaj kapelj dežja. Bolj prizadete so poljščine, ki so proti koncu zorenja, medtem ko si komaj posajene po navadi po takih dogodkih precej opomorejo.

V Radencih škode za okoli 300.000 evrov

Radenski župan Roman Leljak je sporočil, da si je ogledal posledice neurja in da bo potrebi sklical občinski svet, da bi z dopolnitvijo proračuna zagotovili dodatni denar. Kot pravi, je škode za okoli 300.000 evrov.

Aktivirane so bile številne gasilske ekipe

Gasilci so med drugim posredovali v občini Gornja Radgona, kjer je zemeljski plaz zasul cestišče, v občini Križevci so prekrili poškodovane strehe na več objektih, na območju soboške občine so prečrpavali meteorno vodo z ulic in iz stanovanjskih objektov.

V lendavski občini so očistili okoli 250 metrov cestišča, prekrili poškodovano streho, štiri strehe so prekrili tudi v Veržeju. Toča je močno ovirala tudi promet na pomurski avtocesti.

Veliko škode tudi pri sosedih

Na Hrvaškem je bilo najhuje na območju Varaždina, Zagorja in Medžimurja na zahodu Hrvaške in na območju Siska in Bjelovarja, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. 

Poškodovana proizvodnja cvetja

V občini Veliki Bukovec, kjer je 40 odstotkov hrvaške proizvodnje cvetja, je padala toča v velikosti teniških žogic. Po njej ni ostal nepoškodovan niti en rastlinjak in steklenjak.

Prizadeto območje si je ogledal varaždinski župan Anđelko Stričak. »Že zdaj lahko rečemo, da je uničena polovica hrvaške proizvodnje cvetja,« je povedal za hrvaško televizijo N1. Dodal je, da je toča poškodovala dobesedno vsako streho, rastlinjak in steklenjak, pa tudi pridelke. »Na srečo v tem času v steklenjakih ni bilo nikogar. Če bi bilo drugače, bi danes govorili o ranjenih, morda tudi o mrtvih. Prebivalci pravijo, da česa takšnega še niso doživeli. Preživel sem domovinsko vojno, videl vse mogoče, a to, kar sem videl v steklenjakih, je grozljivo,« je še dejal.

Nalaganje
Nazaj na vrh