Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pretresen nad pokolom v šoli v ameriškem Teksasu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 05. 2022 / 12:38
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pretresen nad pokolom v šoli v ameriškem Teksasu
Papež Frančišek je vidno ganjen povedal, da moli za umorjene otroke, odrasle in njihove družine. FOTO: Vatican Media

Papež pretresen nad pokolom v šoli v ameriškem Teksasu

Papež Frančišek je ogorčen nad včerajšnjim atentatom v Združenih državah Amerike, ki je zahteval življenja najmanj 19 učencev in dveh odraslih.

Sveti oče je o grozljivem dogodku spregovoril ob robu današnje splošne avdience v Vatikanu. Kot je dejal v nagovoru po katehezi, mu je pokol na osnovni šoli v Teksasu »zlomil srce«. Vidno ganjen je povedal, da moli za umorjene otroke, odrasle in njihove družine, nato pa odločno izjavil: »Skrajni čas je, da končamo nekritično trgovino z orožjem. Za to si moramo prizadevati vsi, saj se takšne tragedije ne smejo ponoviti.« Zbrani romarji na Trgu sv. Petra so papeževe besede potrdili z glasnim aplavzom.

Le nekaj ur prej je mladi napadalec v osnovni šoli v Teksasu s strelskim orožjem ubil več otrok in odraslih. S pištolo, ki jo je kupil kmalu po 18. rojstnem dnevu, je ustrelil tudi svojo babico.

Prizorišče včerajšnjega napada. FOTO: Vatican Media

Papeževo opozorilo ostarelim: pazite se utrujenosti in brezbrižnosti

Papež je ostarele osebe posvaril, naj se ne prepustijo vdanosti v usodo, utrujenosti ali razočaranju. Pred tem sicer nihče ni obvarovan, vendar so ostareli, ki so že veliko videli in doživeli, tej brezbrižnosti najbolj izpostavljeni, pa je dejal v današnji katahezi. To je nekakšno negativno nasprotje življenjskih izkušenj, modrosti starosti in humorne vedrine, ki jih svet nujno potrebuje.

»Upiranje starosti učinku takšnega razočaranja, ki jemlje pogum in moralo, je ključnega pomena,« je nadaljeval sveti oče: »Če ostareli, ki so videli vse, ohranijo strast do pravičnosti, potem obstaja upanje za ljubezen in tudi za vero.« Ob vsem znanju in znanstvenem napredku, ki ga ima današnja družba na voljo, pogosto primanjkuje modrosti in humorja, in to je tisto, kar lahko prinesejo ostareli.

Pridigar s svojo ironijo razkriva to usodno skušnjavo vsemogočnosti znanja.

Papež se je v današnjem sklopu katehez o življenjskem obdobju starosti posvetil starozaveznemu Pridigarju. Ta knjiga je s svojimi ponavljajočimi se na videz ciničnimi opozorili, da je vse »dih vetra« in da »ni nič novega pod soncem«, poseben zaklad med svetopisemskimi knjigami. Pridigar »s svojo ironijo razkriva to usodno skušnjavo vsemogočnosti znanja«, medtem ko »delirij vsevednosti« povzroči »nemoč volje«.

Menihi najzgodnejšega krščanskega izročila so to »nečimrnost znanja brez vere in morale, utvaro resnice brez pravičnosti«, natančno prepoznali. Ta »akedija«, kot so jo imenovali, ni bila le lenoba ali depresija, pač pa je šlo bolj za »predanost znanju o svetu brez strasti do pravičnosti in doslednega delovanja«. In prav to je problem današnjih družb.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh