Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: zlo, kot sta vojna in korona, ni Božja kazen [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 05. 2022 / 13:01
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 13:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: zlo, kot sta vojna in korona, ni Božja kazen [VIDEO]
Papež je med današnjo avdienco govoril o svetopisemskem liku Joba. FOTO: Vatican Media

Papež: zlo, kot sta vojna in korona, ni Božja kazen [VIDEO]

Ob vsem trpljenju in krivicah v svetu se ljudje lahko in bi se tudi morali prepirati z Bogom, mu očitati in ga kriviti ter glasno protestirati.


To je prav tako upravičeno kot pri otrocih, ki se upirajo staršem, da bi pritegnili njihovo pozornost, je v nagovoru med današnjo splošno avdienco v Vatikanu dejal papež Frančišek. Bog ima pogosto raje glasne proteste ali tišino kot vnaprej oblikovana molitvena besedila. V vrsti katehez o starosti se je sveti oče tokrat ukvarjal s svetopisemsko osebnostjo Joba, ki je prestal veliko trpljenja in krivic ter se zato nenehno prepiral z Bogom, poroča avstrijski Kathpress.

Bog, reši nas hinavske in predrzne pobožnosti!

Jobova knjiga je del svetovne književnosti, je nadaljeval papež Frančišek. Bralci v njej srečajo globoko vernega človeka, »ki ne sprejema popačene podobe Boga, ampak se tako dolgo pritožuje, dokler se mu Bog ne pokaže«. Dobro bi bilo, če bi se od Joba naučili, kako se »upreti skušnjavi moraliziranja, ko se soočamo z obupom in bolečino ob izgubi vsega«. Tudi Jobovi prijatelji so domnevali, »da vse vedo o Bogu in bolečini«, toda ko so s tem želeli potolažiti Joba, so ga »na koncu obsodili s svojimi vnaprej pripravljenimi načrti. Bog, reši nas takšne hinavske in predrzne pobožnosti!«, je opozoril papež.

Papež se je, kot običajno, s papamobilom zapeljal med množico vernikov. FOTO: Vatican Media

Mnogi ljudje morajo trpeti kakor Job: na primer starši s hudo prizadetim otrokom ali ljudje z zelo bolnim sorodnikom, ki potrebuje oskrbo. Včasih se takšno trpljenje kopiči, na primer med epidemijo ali v vojnah, ki trenutno divja v Ukrajini. Podobno kot pri Jobu si tudi takih izgredov ne bi smeli razlagati »kot vrhunske razumnosti narave in zgodovine«, prav gotovo pa jih ne bi smeli versko opredeljevati »kot zaslužen odgovor na grehe žrtev«. Zlo, kot sta vojna in korona, namreč ni Božja kazen.

Vem, da moj Rešitelj živi.

V Jobovi knjigi Bog zavrača prav to prošnjo, da bi Joba naredil za preganjalca ali kaznovalca. Papež je pri tem spomnil na odlomek iz oratorija »Mesija« Georga Friedricha Händla. Po mogočni in glasni »Aleluji« sopran na koncu nežno in tiho zapoje ključni stavek iz Jobove knjige: »Vem, da moj Rešitelj živi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh