Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco: junaštvo pogosto najdemo v vztrajnosti ljubezni [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 05. 2022 / 14:03
Oznake: Cerkev, Papež, Vera, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 06:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco: junaštvo pogosto najdemo v vztrajnosti ljubezni [VIDEO]
Papež Frančišek med današnjo avdienco. FOTO: Vatican Media

Papež med avdienco: junaštvo pogosto najdemo v vztrajnosti ljubezni [VIDEO]

Po besedah papeža Frančiška se junaška dejanja pogosto zgodijo v družinah in ko različne generacije živijo skupaj.


»Junaštvo ni le v velikih dogodkih, ki se zgodijo v središču pozornosti, pod reflektorji: pogosto ga najdemo v vztrajnosti ljubezni, ki se zliva v težavno družino in v imenu ogrožene skupnosti,« je 85-letni cerkveni voditelj dejal med današnjo splošno avdienco v Vatikanu. Pomembno je »ustvarjalno in srčno sožitje med generacijami« – še posebej zato, ker to danes traja vedno dlje.

Skrb za vnuke je vesela in naporna zaposlitev, ker pa se rodi vedno manj otrok in so starši pogosto bolj oddaljeni ali več potujejo, generacije vedno težje živijo skupaj.

»Danes ni nič nenavadnega, če vam po upokojitvi ostane še veliko let življenja,« je nadaljeval sveti oče. Mnogi si želijo zasluženo upokojitev. Drugi so zaskrbljeni in se sprašujejo, kako naj ta čas čim bolje izkoristijo. Skrb za vnuke je »vesela in naporna zaposlitev«. Ker pa se rodi vedno manj otrok in so starši pogosto bolj oddaljeni ali več potujejo, generacije vedno težje živijo skupaj.

Nekateri starši tudi oklevajo, da bi vzgojo svojih otrok zaupali starim staršem več, kot je potrebno. To je žalostno, je dejal papež. Za stare starše je podpora otrokom pri vzgoji otrok pomemben del njihovega poklica. »Mlajši se naučijo moči nežnosti in spoštovanja krhkosti: nenadomestljivih naukov, ki jih je lažje posredovati in prejemati od starih staršev,« je še pojasnil Frančišek. Po njegovem mnenju imajo starejši ljudje veliko darov, njihova dediščina pa je »veliko dobrega, ne zgolj gmotne dobrine«.

Papež je tudi danes prehodil le nekaj korakov in se navzočim znova opravičil za pomanjkanje gibljivosti.

Papež Frančišek katehezo pri splošnih avdiencah že več tednov posveča ostarelosti. Sam ima še vedno precejšnje bolečine v kolenu. Tudi danes je prehodil le nekaj korakov in se navzočim znova opravičil za pomanjkanje gibljivosti.


Srečanje z ženami ukrajinskih borcev

Papež se je ob robu današnje avdience srečal tudi z ženami ukrajinskih borcev iz azovskega polka. Katerina Prokopenko in Julija Fedosjuk sta Frančiška prosili za pomoč, da bi bila njuna soproga in drugi vojaki iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolu končno na svobodi. Papež je obema zagotovil molitve za preizkušane Ukrajince.

Koliko ljudi se še zadržuje v zakloniščih pod jeklarno Azovstal v Mariupolu, ni povsem jasno.

Denis Prokopenko je višji polkovnik ukrajinske narodne garde in poveljnik azovskega polka. Arzenij Fedosjuk je eden članov polka. Po navedbah njunih žena oba že več tednov branita jeklarno, ki jo nenehno napada ruska vojska.

Pod jeklarno je ogromen sistem prehodov in zaklonišč iz obdobja Sovjetske zveze in tam je zdaj utrdba ukrajinskih borcev in nekaterih civilistov. Koliko se jih še zadržuje v tamkajšnjih zakloniščih, ni povsem jasno.

Nalaganje
Nazaj na vrh