Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot 20.000 vernikov pri razglasitvi drinskih mučenk za blažene

Objava: 26. 09. 2011 / 12:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več kot 20.000 vernikov pri razglasitvi drinskih mučenk za blažene

Slavje v sarajevskem olimpijskem športnem središču je vodil kardinal Angelo Amato, med novimi blaženimi pa sta tudi dve Slovenki, sestri Krizina Bojanc in Antonija Fabjan.

Več kot 20.000 katoličanov se je minulo soboto zbralo v Sarajevu, kjer so za blažene razglasili pet redovnic, ki so bile decembra 1941, kmalu po Hitlerjevem vdoru v Jugoslavijo, ubite mučeniške smrti. Med njimi so bile dve Slovenki, Krizina Bojanc in Antonija Fabjan, Avstrijka, Hrvatica in Madžarka. Redovnice so bile članice sester Družbe hčera Božje ljubezni. Papež Benedikt XVI. je januarja letos njihovo smrt priznal kot mučeniško.

Slovesno bogoslužje, ki so se ga udeležili številni verniki iz BiH, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Madžarske in drugod, je vodil posebni papežev odposlanec, kardinal Angelo Amato, ki vodi vatikansko kongregacijo za zadeve svetnikov in blaženih. Kot je poročala STA, so se slovesnosti v sarajevskem olimpijskem športnem središču udeležili številni cerkveni dostojanstveniki, med njimi trije kardinali in trideset škofov iz osmih držav. Verniki so v Sarajevo pripotovali iz drugih krajev v Bosni in Hercegovini, iz Hrvaške, Slovenije, Črne Gore, Albanije in Avstrije.

Sestre Jula Ivanišević iz Hrvaške, Berchmana Leidenix iz Avstrije, Slovenki Bojančeva in Fabjanova ter madžarska Hrvatica Bernadeta Banja so na Palah v BiH skrbele za otroke različnih ver in narodnosti in negovale bolnike. Njihov samostan je med drugo svetovno vojno služil kot pribežališče vsem pomoči potrebnim.

Decembra 1941 so samostan napadli četniki, ga požgali, nune pa nasilno odvedli v Goražde. Tam so jih nato skušali posiliti, a se niso pustile in so se skušale rešiti s skokom skozi okno. Na koncu so jih četniki pokončali z noži, njihova trupla pa vrgli v reko Drino.

Božje služabnice, drinske mučenke, so vero in ljubezen do Kristusa izpričale z mučeniško smrtjo in si s tem sedemdeset let kasneje prislužile razglasitev za blažene mučenke. Kot je utemeljil papež Benedikt XVI. v odloku, ki ga je sprejel januarja letos, so si to prislužile, ker so utrpele smrt zaradi sovraštva do katoliške vere (in odium fidei). Njihov spomin bodo obeleževali vsako leto 15. decembra, na obletnico njihove smrti.

Obsežnejše poročilo s slovesnosti v Sarajevu bo objavljeno v 40. številki Družine.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh