Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot le športni flim

Za vas piše:
Tomaž Kavčič
Objava: 22. 01. 2015 / 18:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več kot le športni flim

Filmski zvezdnik Jim Caviezel vidi podobnosti med njegovim novim filmom When the game stands tall in uspešnico Pogumno srce.

V poplavi filmov, kise vedno začne proti koncu leta in prvih dveh mesecih novega leta, ponavadiizvisi nekaj filmov, ker ali nimajo zveneče igralske zasedbe, nimajo velikodenarja za reklamo ali pa so neupravičeno prezrti. Eden izmed takih filmov jeletos When the game stands tall. Gre za zgodbo trenerja ameriškega nogometaBoba Ladouceura, katolika in velikega motivatorja. V svoji 34 letni karieri jetrener Bob, bil večino kariere trener univerzitetne ekipe De la SalleŠpartancev. Z njimi je med leti 1992 in 2003 dosegel rekord s kar 151 tekmaminepremaganosti, ter bil razglašen za najboljšega trenerja na svetu tegaobdobja.

Prav tukaj, v zadnjih izdihljajih teh zaporednih zmag, sezačne film, ki je narejen po knjigi z istoimenskim naslovom. Takrat skupinasrednješolcev, ki so v zadnjem letniku, zapušča ekipo in jim seveda daje težkonalogo, da nadaljujejo niz nepremaganosti. Navijači in praktično celotno okoljepričakujejo, da se bodo zmage nadaljevale, igralcem pa se že na prvi tekmizalomi. Praktično vsi so šokirani, igralcem pa ne uspe zmagati niti nanaslednjih dveh tekmah. Odnosi v ekipi se skrhajo. Igralci se med seboj nespoštujejo in ne igrajo za skupne cilje, ampak za svoj ego. Zaradi tega trenerBob potegne veliko potez, da bi ekipo zopet združil. Citira jim Sveto pismo, pošoli pa jih pelje tudi v rehabilitacijski center za vojake. Tam pomagajozdravniškemu osebju in se pogovarjajo z vojaki, ter tako pridobijo nazaj ekipniduh. In ponovno so tu zmage.

V filmu glavno vlogo trenerja Boba odigra znani igralec katoliškevere Jim Caviezel. Pravi, da se je odločil, da bo v filmu igral zato, ker ga jenavdušila zgodba trenerja Boba, predvsem to, da ni gledal toliko na zmage inzadetke, temveč bolj na to, da so igralci rasli kot osebnosti in skupaj kotekipa. Prav v tem vidi tudi katoliško sporočilnost filma: da je potrebno predsvoj ego in svojo slavo postaviti nekaj, kar je dobro za skupnost oziroma je»višje dobro«. To je po njegovem mnenju trener Bob prav dobro počel. Skeptikom,ki pravijo da je to zgolj »še en športni film, ki nima kakšnega večjega pomena«odgovarja, da film sproža vprašanja in poskuša gledalca izzvati z drugimitemami in ne samo s športom. Ta film je primerjal z uspešnico Pogumno srce:Caviezel meni, da je sporočilnost obeh filmov podobna, saj v Pogumnem srcupričakujemo, da bo film govoril o vojni, a se dotika tudi tem, kot so ljubezenin narodov boj za svobodo. Prav zaradi tega je bil film Pogumno srce takouspešno in zato je tudi film trenerja Boba več kot samo še en športni film. Vsekakorje vreden ogleda.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh