Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot pet milijonov vernikov je počastilo guadalupsko Devico

Objava: 14. 12. 2011 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več kot pet milijonov vernikov je počastilo guadalupsko Devico

Guadalupska Mati Božja in indijanski svetnik Juan Diego veljata za simbola ukoreninjenosti katoliške Cerkve v Latinski Ameriki.

Več kot pet milijonov romarjev je 12. decembra letos, na god guadalupske Matere Božje, obiskalo njeno svetišče v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico. Vlada mehiške prestolnice je krajevnemu dnevniku ‘El Nuevo Herald’ poročala o neverjetnih rekah obiskovalcev. Do pete ure v ponedeljek zjutraj so našteli 5,3 milijona romarjev, s štetjem pa so pričeli minuli petek zjutraj.

Decembra 1531 naj bi se na obrobju Ciudad de Mexica Indijancu Juanu Diegu Cuauhtlatoatziu (1474-1548) štirikrat prikazala ‘temnopolta Gospa’. Na mestu prikazanja so sprva postavili kapelo, kasneje pa baziliko. Guadalupsko Mater Božjo je papež Leon XIII. leta 1895 razglasil za zavetnico Latinske Amerike, papež Pij XII. pa jo je leta 1945 povzdignil v zavetnico celotne Amerike.

Papež Janez Pavel II. je 31. julija 2002 med svojim potovanjem po Mehiki Juana Diega razglasil za svetnika, in sicer kot prvega Indijanca v zgodovini Cerkve. Bogoslužja v Guadalupu se je tedaj udeležilo okoli milijon ljudi. Okoli dvanajst tisoč vernikov, duhovnikov in redovnikov ter redovnic, med katerimi je bilo tudi tri tisoč posebej povabljenih Indijancev, si je prostor lahko poiskalo v svetišču, ostali so slavje spremljali z osrednjega trga pred cerkvijo.

Razglasitev Juana Diega za svetnika je bila vrhunec takratnega enajstdnevnega potovanja Janeza Pavla II. po Ameriki. Guadalupska Mati Božja in indijanski svetnik Juan Diego veljata za simbola ukoreninjenosti katoliške Cerkve v Latinski Ameriki, tam pa danes živi okoli polovica 1,1 milijarde vseh katoličanov na svetu.

Papež Benedikt XVI. je minuli ponedeljek v baziliki sv. Petra v Vatikanu prav tako obhajal slovesno bogoslužje v čast guadalupski Materi Božji, v nagovoru pa je tudi napovedal svoj obisk Mehike in Kube marca prihodnje leto. Po nasvetu zdravnikov pa sveti oče ne bo obiskal svetišča v mestu Guadalupe, ki leži na nadmorski višini 2300m v pasu izjemne onesnaženosti, pač pa primerljivi in ‘zdravi’ Leon, kjer je priljubljeno Marijino svetišče Virgen del Camino.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh