Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več luči - več upanja za otroke na vzhodu Slovenije

Za vas piše:
K. C.
Objava: 11. 12. 2014 / 11:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več luči - več upanja za otroke na vzhodu Slovenije

Nadškofijska Karitas Maribor začela z akcijo Več luči - več upanja zbirati sredstva za otroke.

Predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček. Foto: Tatjana Splichal

"Vemo, da so otroci nedolžni, ranljivi in popolnoma odvisni od odraslih ter da so po naravi radovedni, živahni, radoživi in polni upanja. Njihovo življenje bi moralo potekati v sreči, miru, igri in učenju. Mnogi otroci že zelo zgodaj spoznajo kaj je lakota, revščina in kaj, če jih nihče nima rad," so zapisali na spletni strani Nadškofijska Karitas Maribor ob predstavitvi akcije Več luči - več upanja, ki se je pravkar začela. Lani so z njo zbrali več kot 19.000 evrov.

Omenjeno akcijo zbiranja sredstev, s katerimi socialno ogroženim otrokom pokrijejo velik del stroškov šolske prehrane ter jim omogočijo udeležbo v šoli v naravi, na izletih in druženjih s sovrstniki ter bivanje v dijaških domovih, Karitas tradicionalno začenja v adventnem času in traja do svečnice (2. februarja).

"Žal smo s tem zbrali premalo sredstev, da bi lahko pomagali vsem, ki so zaprosili za pomoč. Trenutno redno mesečno pomagamo 52 otrokom s plačilom šolske prehrane in samo 35 otrokom smo lahko delno pomagali s plačilom šole v naravi oziroma ostalih šolskih in obšolskih dejavnosti," je dejal predsednik omenjene humanitarne organizacije Branko Maček in ljudi pozval, da še naprej pomagajo po svojih močeh, saj se socialna stiska na njihovem območju poglablja.

Potrebe so namreč po njegovem mnenju zelo velike, zato upajo, da jim v tokratni akciji uspe zbrati še več denarja, da bodo lahko zagotovili topel obrok vsaj 70 otrokom in prav takšnemu številu otrok pomoč pri plačilu šolskih dejavnosti. Ob tem je letos v program botrstva vključenih 75 otrok.

Mariborska Karitas sicer tudi letos pomaga socialno najbolj ogroženim. Opazno je povečanje števila tistih, ki potrebujejo redno pomoč in takih, ki prvič potrkajo na njihova vrata oziroma nekaj let niso bili prejemniki pomoči. Vse večji je tudi problem funkcionalne nepismenosti na področju uveljavljanja pravic iz naslova socialnih transferjev.

Z zakonito stalno prijavo bivališča zdaj pomagajo 308 ljudem, letos pa so prejeli 633 prošenj za finančno pomoč, razdelili so 3882 prehranskih paketov in 1572 paketov pomoči v oblačilih in obutvi. Iz blagovnih rezerv države so razdelili 127 ton hrane, prav tako so razdelili sto ton jabolk. Iz različnih donacij podjetij so letos razdelili še dodatnih 12 ton hrane.

"Koliko smo sposobni darovati, ve vsak sam. Prepričan sem, da smo Slovenci kljub krizi in stiskam zelo pripravljeni pomagati. Zahvaljujem se vsem, ki so darovali v različnih akcijah. V akciji Klic dobrote so se mnogi čudili, ko je generalni tajnik napovedoval, da bomo zbrali več kot 150.000 evrov. Zbralo se je več kot 200.000 evrov in prepričan sem, da bomo tudi pri akciji Več luči več upanja letos zbrali več kot lani," je dejal Maček.

Vir: STA in spletna stran Nadškofijske Karitas Maribor

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh