Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Več luči, več upanja« za pomoč otrokom v socialni stiski

Za vas piše:
J. P.
Objava: 14. 12. 2023 / 12:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2023 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Več luči, več upanja« za pomoč otrokom v socialni stiski
Še vedno želijo, da bi z akcijo lahko pomagali 500 otrokom, kar jim doslej še ni uspelo. FOTO: Nadškofijska karitas Maribor

»Več luči, več upanja« za pomoč otrokom v socialni stiski

Kot je že običaj, je tudi v letošnjem adventno-božičnem obdobju Nadškofijska karitas Maribor začela humanitarno akcijo »Več luči, več upanja«, namenjeno pomoči otrokom v socialni stiski. V lanski akciji so z zbranimi skoraj 12.000 evri pomagali 249 otrokom iz 118 družin.

Letos je sicer Nadškofijska karitas Maribor z različnimi programi pomoči že pomagala več kot 2000 otrokom, zlasti s plačilom šolske prehrane, letovanj in potrebščin, pa tudi prek programa Botrstvo, materinskega doma, ambulante in ljudske kuhinje, donirane hrane in učne pomoči.

Komu pomagajo?

Kot je STA povzela besede predsednika mariborske Karitas Branka Mačka na današnji novinarski konferenci, v celotni mreži župnijskih Karitas letno pomagajo nad 5000 otrokom. S sredstvi akcije »Več luči, več upanja« priskočijo na pomoč zlasti družinam, ki se zaradi nenadne spremembe razmer znajdejo v težavah s plačilom šolske prehrane, oskrbnin v vrtcu in drugih stroškov šolanja.

Še neizpolnjena želja

»Potrebe so velike, zato vsako leto nadaljujemo s pomočjo ljudi dobre volje, zlasti tam, kjer se starši zaradi nenadnih težav soočajo z veliko stisko, da bi tako otrokom zagotovili podporo pri pridobivanju znanja,« je poudaril Maček. Še vedno želijo, da bi z akcijo lahko pomagali 500 otrokom, kar jim doslej še ni uspelo.

Program učne pomoči

V njihov program Botrstva je vključenih 50 otrok iz socialno šibkih družin, ki jim skušajo omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi različnih stisk socialno izključeni in imeli slabših pogojev za pridobivanje znanja. V ta namen že štiri leta deluje program učne pomoči osnovnošolcem in dijakom, v katerega so vključeni otroci iz družin, prejemnic njihove pomoči.


342 ur prostovoljnega dela

Glavni cilj programa je, da prostovoljci, povečini študentje in upokojeni učitelji, enkrat tedensko uro in pol do 20 učencem ali dijakom nudijo kakovostno in individualizirano učno pomoč. Letos so pomagali 19 otrokom, 23 vključenih prostovoljcev pa je skupno opravilo 342 ur dela, je poročala STA.

Kako pomagati?

Po Mačkovih besedah je možno v akciji »Več luči, več upanja« pomagati z nakazilom na TRR Nadškofijske karitas Maribor ali z odstotkom dohodnine ali pa s sms-sporočilom DAR5 na 1919. Upajo tudi, da se bodo tudi podjetja odločila del sredstev namesto za poslovna darila v sklopu akcije nameniti otrokom v socialni stiski.

V zadnjem letu desetina novih prošenj

Nadškofijska karitas Maribor sicer dnevno pomaga tudi 250 ljudem v stiski s pomočjo v hrani, higienskih pripomočkih, pomočjo v sklopu socialnovarstvenih programov, zavetišča za brezdomce, materinskih domov, ambulante, ljudske kuhinje ali s svetovanji prek dežurnega telefona. Zadnje leto opažajo kar desetino novih prošenj, tudi takšnih, ki na njihova vrata vnovič potrkajo po več letih.

2200 Miklavževih in adventnih paketov

V predprazničnem času so otrokom in starejšim razdelili tudi 2200 Miklavževih in adventnih paketov. Maček se je za družbeno odgovornost zahvalil vsem 1313 prostovoljcem in sodelavcem v mreži, ki so opravili nad 108.000 ur prostovoljnega dela, pa tudi okoli 2450 darovalcem, podpornikom, župnijam in botrom ter jim zaželel lepe božične praznike in vse dobro v prihajajočem letu.

Kupi v trgovini

Stiske slovenskih družin
Osebna rast
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh