Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več svobode – več odgovornosti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 28. 03. 2023 / 09:05
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2023 / 09:06
Več svobode – več odgovornosti
dr. Martin Sušnik. FOTO: Družina

Več svobode – več odgovornosti

Martin Sušnik je filozof, ki na različnih izobraževalnih ustanovah poučuje filozofijo, antropologijo, etiko in metafiziko. Sodeluje z Zavodom Philosophia perennis in argentinsko fundacijo Emilio Komar, v katerih delujejo Komarjevi učenci. Hkrati je Sušnik dejaven član slovenske skupnosti v Argentini in kolumnist v Slovenskem času. Kot predstavnik filozofskega realizma povezuje metafiziko, etiko in filozofijo vzgoje. Pri založbi Družina je letos izšla njegova knjiga esejev Realizem, ki osvobaja, v kateri je razumljivo povzel problem svobode sodobnega človeka, samouresničitve, vzgoje za svobodo in oblikovanja lastne osebe.

V uvodu v knjigo ste zapisali, da upate, da se bomo bralci ob njej »odprli« stvarnosti. Zakaj je to pomembno?

Menim, da je odprtost stvarnosti osnovni korak k resnični rasti. Dandanes je veliko govora o »odprti misli«. Žal pa mnogokrat to pojmujemo kot zavračanje vsakršne resnice, češ da tisti, ki ima odprto misel, ne bi smel ničesar sprejeti za resnično, kajti v takem primeru bi postal podvržen neki objektivnosti in bi torej izgubil svobodo. Vendar je paradoks v tem, da se ta open mind ravno zato, ker noče biti podvržen realnosti, pred njo zapre in ostane imanentno zaprt vase; se pravi, sodobni skepticizem pospešuje, da naš razum postane dejansko dokaj closed, zaprt.

Vsako živo bitje pa se mora odpreti, če hoče resnično rasti. To velja na vseh področjih življenja, zlasti na spoznavalnem. Resnično spoznanje je spoznanje resnice in do te resnice pridemo (čeprav nikoli popolno, vedno omejeno) v iskrenem, neinteresnem, odprtem srečanju z realnost...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh