Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina Čehov nasprotuje vrnitvi cerkvenega premoženja

Objava: 30. 12. 2011 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Večina Čehov nasprotuje vrnitvi cerkvenega premoženja

Sporazum, ki je tik pred sprejetjem, predvideva, da se Cerkvam takoj vrne 56% zaseženega premoženja.

69% Čehov nasprotuje vrnitvi cerkvenega premoženja, ki je bilo zaseženo v časih komunistične vladavine. Takšni so izsledki ankete agencije STEM, o katerih so v včerajšnjih izdajah poročali češki mediji. Vlada in cerkveni predstavniki so po dolgoletnih pogajanjih vendarle dosegli sporazum, ki pa ga trenutno ovira eden izmed treh partnerjev desno-sredinske koalicije. Vlada se bo novega načrta znova lotila v letu 2012.

Sporazum predvideva, da se Cerkvam takoj vrne 56% zaseženega premoženja. Preostanek naj bi poravnali s plačilom 59 milijard čeških kron (2,36 milijard evrov) v časovnem obdobju tridesetih let. Poleg tega pa naj bi stroškov za zaposlene v cerkvenih službah in obnovo cerkvenih stavb nič več črpali iz državne blagajne.

Od novega zakona si ne le Cerkve, pač pa tudi mesta in skupnosti na Češkem obetajo izboljšanje svojega položaja. Okoli petsto tovrstnih skupnosti ima velike težave, saj je raba nekdanjega cerkvenega premoženja, predvsem zemljišč in obdelovalnih površin, blokirana. V neki drugi anketi, ki jo je v začetku tedna prav tako izvedla agencija STEM, sta dve tretjini Čehov Cerkev označili kot ‘nepomembno’.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh