Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina srednje in vzhodne Evrope na zemljevidu ECDC obarvana temno rdeče

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 11. 2021 / 17:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2021 / 18:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večina srednje in vzhodne Evrope na zemljevidu ECDC obarvana temno rdeče
S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500 FOTO: ecdc.europa.eu

Večina srednje in vzhodne Evrope na zemljevidu ECDC obarvana temno rdeče

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna srednja in vzhodna Evropa, vključno s Slovenijo, ostajata temno rdeči.

Evropska unija je trenutno pretežno rdeča, z redkimi izjemami pa je vidna ločnica med svetlejšim zahodom in temnejšim vzhodom povezave, najnovejše podatke omenjenega centra povzema STA. Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika epidemije koronavirusne bolezni, že vse od 23. septembra.

Prav tako je trenutno temno rdeč preostanek srednje in vzhodne Evrope oziroma Evropske unije - z izjemo Romunije in približno polovice Bolgarije, ki sta tokrat v svetlejšem odtenku rdeče. Razmere v teh dveh članicah unije se očitno občutno izboljšujejo, potem ko so bile razmere tam še pred nekaj tedni zelo zaskrbljujoče.

Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika epidemije koronavirusne bolezni, že vse od 23. septembra.

Nemčija je razdeljena na dve polovici - vzhodnejšo in južnejšo temno rdečo ter zahodnejšo in severnejšo svetlejšo rdečo. Na zahodu Evrope v temno rdeči barvi izstopajo Irska, Danska, Nizozemska in Belgija, kjer te dni beležijo rekordne dnevne poraste okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije, najboljša epidemiološka slika pa je trenutno v Italiji, katere velik del ostaja oranžen. Oranžni so tudi Malta ter posamezni deli sicer rdečih Španije, Francije in Švedske, vendar so ti veliko manjši kot v Italiji.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna pojavnost okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna pojavnost okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko »najboljše«, zelene barve, na zemljevidu ECDC trenutno ni videti.

Češka zaradi naraščanja koronaokužb razglasila izredne razmere

Kot je po navedbah STA sporočil češki premier Andrej Babiš, so na Češkem zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom znova razglasili izredne razmere. Uveljavitev izrednih razmer vladi med drugim omogoča, da sprejme prepoved zbiranja in študente medicine napoti na obvezno delo v bolnišnicah. Izredne razmere bodo v državi začele veljati v petek in bodo predvidoma trajale 30 dni.

 Izredne razmere bodo na Češkem začele veljati v petek in bodo predvidoma trajale 30 dni.

Trenutno so epidemiološke razmere najslabše na vzhodu države. Iz preobremenjenih bolnišnic v Brnu so morali v Prago danes premestiti 19 covidnih bolnikov. Sedemdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je trenutno 1.097. Na Češkem z okoli 10,7 milijona prebivalci je bilo doslej polno cepljenih skoraj 6,3 milijona prebivalcev. Za številna področja, kot so hoteli in gostinski lokali, že velja pravilo PC (preboleli ali cepljeni proti koronavirusni bolezni).

Na Češkem so izredne razmere zaradi koronaepidemije sicer veljale od oktobra lani do sredine letošnjega aprila.

Nalaganje
Nazaj na vrh