Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina staršev ob bolnem otroku brezplačno

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 11. 2020 / 11:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2020 / 18:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večina staršev ob bolnem otroku brezplačno

Večina staršev ob bolnem otroku brezplačno

Vlada je prisluhnila pobudi društva Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok, obolelih za rakom.

Prisotnost starša ob bolnem otroku je osnovna pravica in ne poseben privilegij, poudarjajo v društvu Junaki 3. nadstropja. FOTO: FB Društvo Junaki 3. nadstropja



Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) v prvi točki 23. člena o pravicah do zdravstvenih storitev zagotavlja, da je zavarovanim osebam z obveznim zavarovanjem v celoti zagotovljeno plačilo zdravstvenih storitev za sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do otrokove starosti vključno 5 let, medtem ko morajo po zdaj veljavni zakonodaji starši za sobivanje ob otroku, starem 6 let ali več, plačati sami, saj jim zdravstveno zavarovanje tega ne krije.

Društvo Junaki 3. nadstropja predlagalo …

S tem se ne strinjajo v nedavno ustanovljenem društvu Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok, obolelih za rakom, ki se zavedajo, da lahko za številne družine – še posebej ob tako težki bolezni, pri kateri je zdravljenje dolgotrajno – to predstavlja hud finančni zalogaj. Zato je društvo na državni zbor, vlado in njenega predsednika, poslanske skupine in nekatere župane naslovilo pobudo za spremembo zakonodaje oziroma za zvišanje starostne meje, do katere bi staršem stroške sobivanja z otrokom v bolnišnici krilo obvezno zdravstveno zavarovanje.

… vlada prisluhnila

Vlada se je odzvala na pobudo in ta pereči problem vključila v 38. redno sejo, predlog rešitve pa zajela v 102. členu šestega protikoronskega paketa, po katerem bodo za sobivanje v bolnišnici plačali le starši otrok, starih vsaj 15 let. »Z obveznim zavarovanjem zavarovanim osebam je v celoti zagotovljeno plačilo zdravstvenih storitev za sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do otrokove starosti vključno 14 let,« je zapisano v prvi točki 102. člena PKP6.


V društvu bodo še naprej krili stroške sobivanja staršem otrok, starih 15 let ali več, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku. FOTO: FB Društvo Junaki 3. nadstropja


»Naša prizadevanja niso bila zaman«

V društvu Junaki 3. nadstropja so odziva veseli, »saj naša prizadevanja niso bila zaman in nas je politika upoštevala«, in hkrati hvaležni vsem, ki so jih podprli in pripomogli, da bodo imeli odslej starši bolnih otrok eno skrb manj. Hkrati bodo skladno s svojimi programi pomoči v društvu še naprej krili stroške sobivanja staršem otrok, starih 15 let ali več, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani.

Osnovna pravica in ne privilegij

»Prav je, da se problematika sobivanja staršev z otroki v bolnišnici ustrezno uredi, saj je prisotnost starša ob bolnem otroku vsekakor osnovna pravica in ne poseben privilegij. Tako bi vsaj moralo biti in zdaj, končno, tudi bo. Še enkrat srčna hvala vsem, ki ste podprli društvo pri pobudi, se zavzeli za Junake in njihovim staršem narisali nasmeh na obraz,« je sporočila predsednica društva Urška Kolenc.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

"Če bi bili bolj človeški, ne bi potrebovali nič drugega"

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh