Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večne zaobljube br. Jožefa Mezga in br. Dominika Papeža [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Bena Briški
Objava: 26. 09. 2023 / 07:41
Oznake: Duhovnost, Dogodek, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2023 / 09:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večne zaobljube br. Jožefa Mezga in br. Dominika Papeža [FOTO, VIDEO]
FOTO: Lojze Mušič

Večne zaobljube br. Jožefa Mezga in br. Dominika Papeža [FOTO, VIDEO]

V soboto, 23. septembra, na praznik patra Pija, so v cerkvi sv. Ane pri bratih kapucinih v Škofji Loki potekale slovesne večne zaobljube br. Jožefa Mezga in br. Dominika Papeža.

Zbrano občestvo je eno uro pred sveto mašo v praznovanje uvedla molitev, ki jo je vodil br. Jožko Smukavec. V pričakovanju večnih zaobljub in v prebujanju zavedanja o svetosti tega praznika so se prepletle misli svetega Frančiška, glasba in pričevanje staršev obeh bratov o tem, kako so doživljali pot poklicanosti svojih sinov.

Brata Jožef in Dominik s starši. FOTO: Lojze Mušič

Sveto mašo je vodil br. Primož Kovač, provincialni minister slovenskih kapucinov, ki se je v nagovoru bratoma zahvalil, da bosta s tem, ko bosta javno izpovedala večne zaobljube, priči tega, da se je tudi danes še možno zavezati za vse življenje. S tako odločitvijo damo svojemu življenju pravo vsebino in je s tem konec nekega beganja, kaj vse bi še lahko počel.

FOTO: Lojze Mušič

Osvetlil je tri točke današnjega redovnega življenja, ki zajemajo biti mož vere, biti brat in biti majhen. Biti mož vere, ki izpoveduje zaupanje v Boga, ki okuša, da mu je Bog blizu in mu sam odgovarja z molitvijo, ki ima v dnevu prvo mesto, je glavna služba, ki jo ima.

Br. Jožef Mezeg in br. Dominik Papež. FOTO: Lojze Mušič

Biti brat, kar zajema globok odnos, ki ga vzpostavi z vsakim okoli njega, kot Frančišek Asiški, ki je sebe imenoval manjši brat in je pristopal k vsem ter bil dostopen vsakomur.

FOTO: Lojze Mušič

Biti majhen, kar pomeni srečati s seboj, in biti to, kar v resnici sem pred Bogom, nič več in nič manj, z vsemi mojimi darovi in šibkostmi, pri čemer nam pomagajo evangeljski sveti.

V nagovoru se je br. Primož dotaknil tudi zgleda patra Pija, katerega relikvije so bile med mašo izpostavljene na stranskem oltarju.

FOTO: Lojze Mušič

Po sveti maši je sledila pogostitev v kapucinskem samostanu, ki je bil za to priložnost olepšan in praznično osvetljen ter odprt do zadnjega možnega kotička, da bi lahko sprejeli veliko število ljudi, prisotnih na praznovanju.

FOTO: Lojze Mušič

Še več utrinkov s slovesnosti si lahko ogledate v fotogaleriji.


Kupi v trgovini

Sveti in blaženi kapucini
Svetniki
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh