Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veličasten planiški praznik: štirje Slovenci pred vsemi, prva zmaga za Jelarja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 03. 2022 / 17:09
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veličasten planiški praznik: štirje Slovenci pred vsemi, prva zmaga za Jelarja
Žiga Jelar se je prve zmage v svetovnem pokalu razveselil pred domačimi navijači v Planici. FOTO: Anže Malovrh/STA

Veličasten planiški praznik: štirje Slovenci pred vsemi, prva zmaga za Jelarja

Slovenski športni praznik, finale skakalne sezone svetovnega pokala v Planici, je že prvi tekmovalni dan poskrbel za zgodovinski podvig domačih orlov. Slovenski smučarski letalci so se namreč zvrstili od prvega do četrtega mesta, krstne zmage na preizkušnjah najvišje ravni pa se je razveselil Žiga Jelar.

24-letni Žiga Jelar je imel dobro izhodišče že po prvi seriji, ko je za 1,6 točke zaostajal le za Timijem Zajcem, tudi od tretjega do petega mesta so bili razvrščeni slovenski orli: brata Domen (vpisal je največjo daljavo serije – 234.5 metra) in Peter Prevc ter Anže Lanišek. Kot bi številni domači navijači, ki so preplavili dolino pod Poncami, gledali slovensko državno prvenstvo!

Jelar, P. Prevc, Lanišek, Zajc

Niti v finalu ni bilo bistveno drugače, so se pa nekoliko premešale le slovenske karte pri vrhu. Zmage se je razveselil Jelar z 239 metrov dolgim poletom, ki je prvega izzivalca Petra Prevca (237 metrov) ugnal za 3,4 točke, za njima sta se zvrstila še Lanišek in Zajc. Domen Prevc je zdrsnil na še vedno odlično sedmo mesto. Največja daljava serije – in tekme – se je posrečila Nemcu Andreasu Wellingerju (241.5 metra).

Izenačen rekord Avstrijcev

V finalu so nastopili še štirje Slovenci: Anže Semenič je zasedel 16., Bor Pavlovčič 22., Lovro Kos 27. in Cene Prevc 29. mesto, brez drugega nastopa je na 33. mestu ostal zgolj Tilen Bartol. Z izjemno četverno zmago, s katero so navdušili številne navijače v izteku, so slovenski orli izenačili rekord Avstrijcev s tekme v Thunder Bayu januarja leta 1980.

»Vsem sem dokazal, da sem res borec«

»Vsem sem dokazal, da sem res borec. Kljub komentarjem, da sem iskal izgovore in se smilil sam sebi – pot res ni bila lahka. V Planico sem od 3. leta hodil gledat zmage Roberta Kranjca in Petra Prevca, zdaj pa stojim tu, izjemno, res,« je v izjavi za TV Slovenija poudaril Jelar in zmago posvetil pokojnemu očetu dobrega prijatelja, »ki je bil krivec, da sem se sploh vpisal na smučarske skoke, in pokojni mami, ki mi je rekla le, naj se vrnem z letalnice živ.«

Žigu se nasmiha mali globus

Žiga je z zmago tudi prevzel vodstvo v boju za mali kristalni globus v poletih, ima 20 točk naskoka pred Zajcem in 30 pred danes šestouvrščenim Avstrijcem Stefanom Kraftom. V dvoboju za veliki globus pa ima Japonec Rjoju Kobajaši pred nedeljsko zadnjo posamično tekmo velikih 89 točk zaloge pred Nemcem Karlom Geigerjem. Jutri bo pod Poncami na sporedu zadnja moštvena preizkušnja v tej zimi (ob 9.45), Slovenci bodo nesporni favoriti za zmago.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh