Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veličina tuzemskega

Za vas piše:
Erika Jazbar
Objava: 31. 01. 2023 / 14:34
Oznake: Kultura, Zgodovina
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 14:35
Veličina tuzemskega
Erika Jazbar. FOTO: Družina

Veličina tuzemskega

Franco Nembrini (1955) je srednješolski profesor italijanske književnosti in družbeno angažiran katoličan, pionir v svetu zasebnega šolstva, pri množicah poznan in cenjen predavatelj.

Zaslovel je pred dvema desetletjema s srečanji o Dantejevi Božanski komediji, nadaljeval z Leopardijem, nato s Collodijevim Ostržkom, v lanskem postnem času je v baziliki sv. Janeza v Lateranu pet srečanj posvetil Alessandru Manzoniju in njegovima Zaročencema. Niz, ki je dostopen na YouTubu, je bil nekakšen uvod v letošnje neuradno Manzonijevo leto. Maja bo namreč minilo 150 let od smrti velikega Milančana.

Nembrini je odraščal v kmečki družini z desetimi otroki v okolici Bergama, koščku sveta, ki je sinonim za delavnost in pragmatični pogled na svet. V zadnjem triletju nam sicer prikliče v spomin predvsem podobe kolon vojaških tovornjakov, ki peljejo s kovidom okužene mrliče na upepelitev. V tem delu Lombardije domuje prepoznavna inačica na prvo uho trdega jezika, dikcije in izrazoslovja, ki plemeniti tudi njegov nastop skupaj s konkretnim in srčnim artikuliranjem misli, z neko mehko obliko pozitivne apodiktičnosti nas brez ovinkov pospremi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh