Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velika Britanija: Verska svoboda ni ‘absolutna pravica’

Objava: 05. 09. 2012 / 19:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Velika Britanija: Verska svoboda ni ‘absolutna pravica’

Evropsko sodišče za človekove pravice odloča o pravici do svobodnega izražanja vere na delovnem mestu.

Velika Britanija je na Evropskem sodišču za človekove pravice izrazila svoje nasprotovanje pravici do svobodnega izražanja vere na delovnem mestu. Verska svoboda je izredno pomembna, vendar pri tem ne gre za ‘absolutno pravico’, je minuli torek dejal britanski predstavnik na zaslišanju v Strasbourgu. Nikjer ni navedena pravica, da lahko na delovnem mestu brez omejitev izražamo svoja verska prepričanja.

Zastopniki tožnikov pa so bili mnenja, da je bila pravica do verske svobode kršena. Prepoved nošenja verižice s križem na delovnem mestu bi lahko podrla jez in privedla do tega, da pravice do verske svobode ne bi več resno jemali. Razsodbo sodišča v Strasbourgu obe strani pričakujeta čez nekaj mesecev.

Pritožbo so vložili štirje britanski državljani, ki menijo, da jim je delodajalec na delovnem mestu kratil pravico do svobodnega izražanja vere. Britansko sodstvo je leta 2010 pritožbo zavrnilo, zato so jo tožniki prenesli na sodišče v Strasbourgu. Katoliška škofovska konferenca Anglije in Walesa je zavrnitvene sodbe narodnih sodišč ocenila kot kršenje pravice do verske svobode.

V dveh primerih, ki sta prišla pred evropsko sodišče, gre za nošenje verižic s križcem na delovnem mestu. Delodajalca, britanska letalska družba British Airways in neka britanska bolnišnica, sta nošenje tovrstnega nakita prepovedala. V dveh drugih primerih gre za upiranje dveh katoliških delodajalcev pri izvajanju nalog, ki po njihovem mnenju spodbujajo strpnost do istospolno usmerjenih. Uradnica na nekem matičnem uradu, katoličanka, ni bila pripravljena vpisovati istospolnih partnerskih zvez, neki spolni terapevt pa je odklonil sodelovanje z istospolnimi pari.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh