Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki imam Al-Tayyeb obsodil islamistični napad v Parizu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 10. 2020 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2020 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Veliki imam Al-Tayyeb obsodil islamistični napad v Parizu

Sunitski učenjak zavrača »gnusno kriminalno dejanje in vse, ki tako razmišljajo«.

FOTO: Vatican Media

Veliki imam v Kairu, Ahmed Al-Tayyeb, je ostro obsodil nedavni teroristični napad v Parizu. »Kot veliki imam Al-Azharja pred Vsemogočnim Bogom izjavljam, da zavračam to gnusno kriminalno dejanje in vse, ki tako zgrešeno razmišljajo,« je Al-Tayyeb dejal med sinočnjim medverskim molitvenim srečanjem v Rimu. Na umorjenega francoskega učitelja Samuela Patyja je na srečanju, ki se ga je udeležil tudi papež Frančišek, spomnil tudi francoski višji rabin Rav Haim Korsia.

Al-Tayyeb je poudaril, da obsodbo »grozljivega umora v Parizu« izreka tudi v imenu vseh islamskih naukov in preroka Mohameda. Veliki imam mošeje in univerze Al-Azhar v Kairu velja za eno največjih avtoritet sunitskega islama. Ker zaradi epidemije koronavirusa ni mogel osebno pripotovati v Rim, so njegov nagovor prebrali v njegovem imenu.

Al-Tayyeb je istočasno obsodil tudi bogokletne izjave. »Intelektualno dvomljivo in poziv k sovraštvu je, če pod geslom mnenjske svobode žalimo religije in zlorabljamo njihove svete simbole«. Kljub temu »terorist in njegovi ljudje« v Parizu ne predstavljajo Mohamedove religije, podobno kot »novozelandski terorist, ki je streljal na muslimane v tamkajšnjih mošejah, ne zastopa Jezusove religije,« je Al-Tayyeb spomnil na lanskoletni napad na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu.

Učitelj obglavljen, ker naj bi užalil preroka Mohameda

V Parizu je mlad muslimanski begunec iz Čečenije minuli petek umoril 47-letnega učitelja Samuela Patyja, ker je ta učencem med poukom pokazal karikature preroka Mohameda in z njimi razpravljal o problemih temeljne pravice do mnenjske svobode. Paty je bil umorjen, »ker je izpolnjeval svojo nalogo,« je v nagovoru na sinočnjem srečanju poudaril francoski višji rabin Rav Haim Korsia. Učitelj zgodovine je poznal pomen boja za izobraževanje in humanizem. »To ga je umorilo. In njegova smrt nas zavezuje, da njegov boj nadaljujemo – v bratskih odnosih, brez šibkosti in strahu,« je dejal višji rabin.

Kot je po navedbah STA pojasnil francoski notranji minister Gerald Darmanin, je bila za obglavljenega učitelja razpisana fatva oz. smrtna obsodba. Francoske oblasti po napadu okrepljeno posredujejo proti skrajnemu islamu, tamkajšnja policija je izvedla že več preiskav na domovih nekaj deset ljudi, sprožili pa so tudi prek 80 preiskav sovražnega govora na spletu, ki je sledil smrti učitelja. Gre predvsem za objave, ki naj bi poveličevale dejanje napadalca.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh