Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki petek: skozi odpoved do spreobrnjenja srca

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 29. 03. 2024 / 05:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2024 / 08:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veliki petek: skozi odpoved do spreobrnjenja srca
Na veliki petek se spominjamo Jezusove smrti na križu. FOTO: Tatjana Splichal

Veliki petek: skozi odpoved do spreobrnjenja srca

Danes je edini dan v letu, ko ni maše. Tabernakelj je odprt. S postom in obredi se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu.

»Dopolnjeno je,« je Jezus rekel na križu. FOTO: Tatjana Splichal

Jezus je spet zakričal z močnim glasom in izročil duha. In glej, zagrinjalo v templju se je pretrgalo na dvoje od vrha do tal. Zemlja se je stresla in skale so se razpočile. Grobovi so se odprli in veliko teles svetih, ki so zaspali, je bilo obujenih. Po njegovi obuditvi so šli iz grobov in prišli v sveto mesto ter se prikazali mnogim. Ko so stotnik in ti, ki so z njim stražili Jezusa, videli potres in kar se je zgodilo, so se silno prestrašili in govorili: »Resnično, ta je bil Božji Sin!« (Mt 27, 50-54)

Veliki petek je dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Simbolika velikega petka predstavlja namero in razpoloženje, da se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca.

Edini dan v letu, ko ni maše

Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni maše. Pri bogoslužju ob 15. uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot. Opravilo velikega petka ima tri dele. V prvem je opravilo Božje besede, med katerim beremo pasijon ali poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija (prim. Jn 18,1–19,42) ter med drugim prosimo za sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo.

V drugem delu častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, v tretjem pa je obhajilni obred. Duhovnik že posvečene hostije, ki jih je prinesel iz ječe, kamor jih je odnesel na veliki četrtek, po koncu obreda odnese na novo mesto, tokrat v t. i. Božji grob.

Božji grob v celjski stolnici. FOTO: Jože Potrpin

Kristus je smrt premagal

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljamo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen. V Katoliški Cerkvi na veliki petek velja strogi post.

Kupi v trgovini

Postni čas
Sedem Jezusovih besed na križu
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh