Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki Zvoh in Vrh Korena

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 07. 2014 / 10:25
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Veliki Zvoh in Vrh Korena

Vsebina:



Krvavcu so slavo prinesle zime, vendar je privlačen tudi poleti in jeseni. To dobro vedo množice izletnikov, ki se po širokem kolovozu mimo Plečnikove kapele in antenskega stolpa vzpenjajo proti Velikemu Zvohu. Samo nekaj korakov za tem razglednim vrhom pa gneče ni več, čeprav se planinska pot nadaljuje proti 1999 metrov visokemu Vrhu Korena. A to je seveda razumljivo, saj vrhova povezuje razbit greben, na katerem je treba paziti skoraj na vsak korak.

Na vrhove okrog Krvavca (poleg Velikega Zvoha in Vrha Korena lahko obiščemo še Košutno, Kompotelo in Mokrico) se lahko vzpnemo tudi iz doline, vendar so ta izhodišča danes v senci gondolske žičnice in asfaltne ceste proti planini Jezerca. S parkirišča na tej planini že vidimo greben, ki se vzpenja proti vrhu Krvavca, moramo pa se še odločiti, kje se bomo nanj povzpeli. Če sledimo makadamski cesti, pridemo v slabe pol ure do planinskega doma na Gospincu. Tam poiščemo označeno pot, ki se desno od ozkega pasu drevja vzpenja proti domu na Krvavcu. Rdeč planinski kažipot na planini Jezerce pa nam priporoča krajšo možnost: široko pot proti Kriški planini, kjer zavijemo nad planšarijo Pr ’ Florjan levo navkreber.

Od doma na Krvavcu in bliž­nje Plečnikove kapele naprej zadrege ni več, saj preprosto sledimo kolovozu, ki se mimo antenskega stolpa vzpenja po pobo­čju Krvavca. Čeprav je okrog nas smu­čišče s sedežnicami, hoja ni dolgočasna, saj uživamo v lepem­ razgledu. Zadnji dan avgusta nam je svojevrstno predstavo pripravila tudi goveja živina. Živali, ki so prej zdolgočaseno mulile nizko travo, so nenadoma med glasnim mukanjem zdirjale po bre­gu na­vzdol. Po kolovozu je namreč pripe­ljal traktor z balami sena ...

Na sedlu za Krvavcem se pred nami prikaže Velik Zvoh. Pot proti planini Dolga njiva krene v levo, mi pa nadaljujemo­ po tlakovcih strmo navkreber proti vrhu, na katerem je umetno jezerce. Veliki Zvoh je zelo razgleden: na severu vidimo najpomembnejše vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, v daljavi na zahodu so Julijske Alpe, na jugu pa se razprostira Ljubljanska kotlina z živopisnim vzorcem naselij, cest, gozdov in njiv.
Z roba nad jezercem se spustimo na pot, ki pelje proti Vrhu Korena. Udobne hoje je hitro konec, saj postane greben z imenom Ježa ozek, skalnat in razbit. Steza se spušča in vzpenja ter vijuga okrog vršičev, pod katerimi so prepadne strmine. Na polovici poti prečkamo travnato ravnico, se ob ruševju spustimo strmo navzdol, nato pa skozi skalnat žleb ob pomoči jeklenice splezamo nazaj na greben. Ko je najzahtevnejši del poti za nami, se greben polagoma razširi in združi z vršnim delom gore.

Z vrha Korena, kjer je skrinji­ca z vpisno knjigo in žigom, se spustimo do razpotja pod Kalškim grebenom, od tam pa nadaljujemo navzdol proti planini Dolga njiva. Pogled nam uhaja proti grebenu, ki ga šele zdaj vidimo v vsej razsežnosti. Kljub temu ne spregledamo borovnic, ki kukajo izpod ruševja. Na planini Dolga njiva prispemo najprej do brunarice, nato pa še do kamnite koče, kjer je naslednje razpotje. S poti v Kokro prestopi­mo na peščeno stezo, ki se požene navkreber, preskoči ograjo, se umakne pod skalnat previs in skrije med ruševje. To se razmakne­ šele za robom, kjer se znova znajdemo­ na turistični strani Krvavca. Pred nami so vlečnice in že znana pot na Veliki Zvoh, za nami pa ostajata tišina in mir, ki sta nas spremljala zadnjo uro.



OSNOVNI PODATKI
Veliki Zvoh (1971 m)
in Vrh Korena (1999 m)

Izhodišče: planina Jezerca.
Dostop: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Vodice in nadaljujemo vožnjo do Cerkelj na Gorenjskem. Na severnem koncu naselja zavijemo v desno proti vasi Grad, tam navkreber proti Šenturški gori, na naslednjem razpotju pa v levo proti Ambrožu pod Krvavcem in planini Jezerca, na kateri se asfaltna cesta konča.
Višinska razlika: 580 m.
Dolžina vzpona: do Velikega Zvoha 1.30 do 1.45, naprej do Vrha Korena še dobra ura.
Kratek opis poti: S parkirišča na planini Jezerca se čez Kriško planino ali mimo planinskega doma na Gospincu vzpnemo do doma na Krvavcu, od tam pa po širokem kolovozu na Veliki Zvoh. Če smo vajeni zahtevnih poti, nadaljujemo po razgibanem grebenu do Vrha Korena (previdno!), se spustimo na planino Dolga njiva in vzpnemo nazaj pod Veliki Zvoh. Drugače pa se grebenu izognemo tako, da gremo v obe smeri čez Dolgo njivo.
Zemljevid: Kamniško-Savinjske Alpe, 1 : 50.000.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh