Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočni koncert s Kungoško Pleh Muziko

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 02. 04. 2024 / 11:38
Oznake: Kultura, Praznik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2024 / 11:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velikonočni koncert s Kungoško Pleh Muziko
FOTO: Anita Kirbiš

Velikonočni koncert s Kungoško Pleh Muziko

Dokaj mlada zasedba Kungoška Pleh Muzika (KPM) organizirano deluje od leta 2015, druži pa jih predvsem glasba in dobra volja med prijatelji. S svojimi nastopi so v kraju in občini nepogrešljivi. Redno vadi okrog trideset godbenikov, pohvalijo pa se lahko tudi s podmladkom. Že nekaj let zapored so organizatorji Velikonočnega koncerta KPM z različnimi glasbenimi gosti.

Ob vseh svojih obveznostih najdejo vedno čas za nastope in gostovanja, ki terjajo tedenske vaje. Vsako leto koncert posvetijo kakemu znanemu slovenskemu ustvarjalcu narodnozabavne glasbe.

Spet napolnili dvorano

Na velikonočno nedeljo, 31. marca, so ponovno napolnili športno dvorano Osnovne šole v Zg. Kungoti do zadnjega kotička, kjer je ob prihodu obiskovalce pozdravljala spodnje kungoška princesa Mišela Kraševec. Obiskovalci so z bučnimi aplavzi že uvodoma nagradili nekaj manj kot štirideset godbenikov, ki so v pozdrav zaigrali koračnico Golden Sun, in prihod njihovega kapelnika Saše Najgliča v slovenski narodni noši z oprtano harmoniko, a to je bil le uvodni avizo. Kapelnik je kaj kmalu zamenjal nošo za »gvant« in zavihtel dirigentsko palico.

Mažoretno društvo Ruše se je tudi letos z veseljem pridružilo in popestrilo dogodek s svojimi plesalkami. V gosteh so bili tudi najmlajši iz enote vrtca v Sp. Kungoti. Za salve smeha pa je poskrbel ljubiteljski igralec in humorist Samo Tuš - Korl iz Lenarta.

V spomin Lojzetu Slaku

Del letošnjega repertoarja letnega koncerta so posvetili v spomin legendi narodnozabavne glasbe, dobitniku grammyja (največjega glasbenega priznanja, ki ga podarja ameriška glasbena akademija) – Lojzetu Slaku. In prav letos je 60. obletnica njegove glasbe. Lojze Slak je ustvaril novo glasbeno smer z ljudskim instrumentom – diatonično harmoniko. Bil je avtor večine skladb Ansambla Lojzeta Slaka in Fantov s Praprotna. Kungoški godbeniki so zaigrali venček najlepših Slakovih melodij, frajtonarji iz vseh vetrov so zaigrali znamenitega Čebelarja, ob tem pa so se zavrteli plesalci Folklorne skupine Krnica iz Svečine.

Raznolik program s celega sveta

Kungočani pa ne igrajo samo koračnic, več kot odlično se znajdejo tudi v drugih glasbenih zvrsteh. So kot staro vino! So polni idej in presenečenj. Odigrali so del operete Orfej v podzemlju, in odplesali družaben in razposajen ples kan-kan, ki je sinonim pariških noči. Skladbo Non, je ne regrette rien - Ne, ničesar ne obžalujem (Édith Piaf), ki je bila napisana leta 1956 in doživela veliko priredb in interpretacij, ima posebno mesto tudi v repertoarju Kungoške Pleh Muzike. Izjemno jo je vokalno interpretirala članica godbe »kungoška Francozinja« Nathalie Stupar, poslušati pa jo je prišel celo njen oče iz daljne Francije.

Od Salzburga do New Yorka

Ta večer so izvedli tudi koračnico Mein Heimathland - Moja domovina, ki jo je napisal veliki skladatelj in dirigent Sepp Neumayr iz okolice Salzburga, v dvorani pa je ta večer sedel njegov sin Karl Neumayr. V čast največjemu krščanskemu prazniku – veliki noči, so namenili priredbo črnske duhovne pesmi Happy marching band. Ob koncu so godbeniki publiko odpeljali v mesto New York, koncert pa zaključili s himno Kungoške Pleh Muzike - Pozdrav Sp. Kungoti.

Posebno vlogo pri organizaciji koncerta sta odigrala predsednik sekcije KPM Franc Kerenc in predsednik KUD-a ter podžupan Občine Kungota Rudi Matjašič. Prireditev je odlično povezovala Kerstin Matjašič, ki se je ob koncu zahvalila članom Kungoške Pleh Muzike za čudovit večer ter številnim sponzorjem in donatorjem, ki so omogočili koncert, ki je bil tudi letos brez vstopnine.

Nalaganje
Nazaj na vrh