Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočni zajtrk je nekaj posebnega

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 16. 04. 2022 / 00:20
Oznake: Praznik, Velika noč
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velikonočni zajtrk je nekaj posebnega
Poleg jedi k velikonočnemu vzdušju prispevata še lepo pogrnjen prt in šopek. FOTO: Tatjana Splichal

Velikonočni zajtrk je nekaj posebnega

Zaključuje se postni čas in v nedeljskem jutru bo z naših miz zadišalo po velikonočnih dobrotah, kot so šunka, potica, pirhi in hren, ki so glavne jedi velikonočnega zajtrka.

Kje postaviti mejo pri uživanju velikonočnih dobrot, da ne bi preveč obremenili svojega telesa in počutja? Odgovarja inženirka živilske tehnologije Mojca Koman.

"Velikokrat na predavanjih povem, da se moramo vsak dan trenirati v odgovornosti do sebe, svojega telesa in zdravja, in sicer predvsem v količini hrane, ki jo pojemo. Taka veščina koristi. Prvi tak trenutek je, ko smo povabljeni na praznovanje rojstnega dne ali ko smo povabljeni na piknik, smo v samopostrežni hotelski restavraciji in je pred nami na mizi polno prazničnih dobrot.

FOTO: Tatjana Splichal

Potem ko se naučimo pravi čas prepoznati, kakšen je občutek sitosti, ko se naučimo veščin izbiranja jedi, ki nam koristijo in so nam v zadovoljstvo, je vsako obremenjevanje glede praznično obložene mize povsem nepotrebno. Odgovor na vprašanje torej ni tako preprost, kot se morda na prvi pogled zdi. Tak trening namreč ni nekaj, kar dosežemo »iz danes na jutri«.

Mojca Koman: Velikonočni zajtrk je nekaj posebnega, drugačnega. FOTO: Krištof Koman

Seveda, praznične dobrote si vseeno privoščite, ker so pomemben del počutja. Dajejo nam občutek varnosti in povezanosti, zato se temu nikar ne odpovejte. Velikonočni zajtrk je vendar nekaj posebnega, drugačnega. Je pa res, da na mizi takrat niso le šunka in pirhi, ampak k blagoslovljenim jedem sodijo tudi hren, jabolko in pomaranča. Vse to potem oklesti »škodljivost« ostalih jedi. Jabolko predstavlja gobo, pomaranča kis (ali obratno) in so del tradicionalnega žegna, na katera radi pozabimo.

V ostalih obrokih naj bo čim več zelenjave, v tam času se bohoti regrat in z vrtov nekateri že pobirajo prve redkvice. Meni pomaga, če premislim in omejim porabo jajc v ostalih jedeh in v pred- ali poprazničnih dneh, saj vem, da jih bomo jedli že za zajtrk ter še kdaj v solati. Med prazničnim časom ne zajtrkujemo stepenih jajc ali večerjamo palačink, prav tako ne pečemo biskvitov.

Tudi za praznik smo lahko zmerni in predvsem ustvarjalni iz sestavin, ki so nam na voljo.

Lahko se omejimo pri nakupovanju. Pred praznikom je vrvež v trgovini strašen in vsi kupujejo dobrote v količinah, ki gotovo presegajo smiselno in potrebno porabo, saj se bojijo, da jih bo zmanjkalo. Raje nakupimo prej in v miru ter se omejimo v velikosti dobrot. Spečemo na primer eno mini potico, skuhamo manjšo šunko … Tudi za praznik smo lahko zmerni in predvsem ustvarjalni iz sestavin, ki so nam na voljo."




Nalaganje
Nazaj na vrh