Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Venezuela zapira bogoslovni kolegij v Rimu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 15. 07. 2016 / 11:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Venezuela zapira bogoslovni kolegij v Rimu

Semenišče za venezuelske duhovnike zapira svoja vrata zaradi hude gospodarske krize v državi.

Po skoraj dvajsetih letih se v Rimu zapira venezuelski kolegij. Gre za žalosten odsev negotovega gospodarskega položaja, v katerem se je znašla ta latinskoameriška država. Finančno breme je preveliko in ustanova ne more dobiti podpore za delovanje v prihodnjem študijskem letu.



Oče Carlos P. Boulanger, rektor venezuelskega kolegija, je pojasnil, da v Venezueli velja strogi nadzor nad domačo valuto. Dostop do tujih valut je izredno zahteven in naporen. Če danes preračunajo mesečni prispevek za študenta na rimskem kolegiju, ta znaša kar petdeset minimalnih delavskih plač v državi. Venezuelsko gospodarstvo bi to zelo težko podpiralo še naprej.

Dokončno zaprtje kolegija je predvideno v naslednjih dneh, v stavbi trenutno biva le še oče Carlos. Imetje stanovalcev, knjige, oblačila in druge vsakdanje potrebščine so shranjene v njegovi sobi. Zadnjih nekaj mesecev je bilo za študente izredno težkih, gre za zadnjih dvanajst venezuelskih duhovnikov, ki bodo morali svoje izobraževanje zaključiti na drugi lokaciji v Rimu.

Po besedah očeta Boulangerja so bili v kolegiju »kot malce večja družina«, med njimi je vladalo ozračje pristne duhovniške povezanosti in bratstva. Med seboj so bili tesno povezani, kar je morda v večjih kolegijih težje dosegljivo. Po mnenju rektorja je bila ta povezanost »resnično bogastvo venezuelskega kolegija«. Ukinitev ustanove je za vse zelo boleča, vendar se po svojih najboljših močeh soočajo z danim položajem in pokušajo razumeti, kaj jim s tem sporoča Bog.

Venezuelska Cerkev se je po izjemnih naporih odločila za zaprtje kolegija, v katerem je v njegovi dvajsetletni zgodovini izobrazbo prejelo okoli 150 duhovnikov. Pred tremi leti, je še pojasnil oče Carlos, je hiša zapadla v velike dolgove, zato je bila odločitev o zaprtju nujna, čeprav boleča. Kot je dejal, gre za odgovorno dejanje krajevnih škofov, kajti v primeru naraščanja dolga bi bilo njihovo ravnanje skrajno neodgovorno.

Majhna venezuelska skupnost v Rimu se bo preselila na Papeški španski kolegij, kjer bo zahvaljujoč sporazumu med venezuelskimi in španskimi škofi svoj študij zaključilo 12 duhovnikov. Med njimi ostaja upanje, da bo venezuelski kolegij nekega dne znova odprl svoja vrata. To bi bilo znamenje, pravijo, da so se stvari v Venezueli naposled začele spreminjati na bolje.

Vir: www.romereports.com
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh