Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vera – moč za pomoč bližnjemu

Objava: 18. 06. 2007 / 10:38
Oznake: Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vera – moč za pomoč bližnjemu

Vsake tri sekunde zaradi revščine in pomanjkanja umre otrok

V Sinodalni dvorani Pavla VI. v Vatikanu je od 3.-9.junija 2007 potekalo zasedanje generalne skupščine Caritas Internationalis, z geslom: Pričevalci dobrote – graditelji miru, ki se jo je udeležilo okoli 400 delegatov iz 163 organizacij Karitas. Slovensko karitas sva zastopala Barbara Nedič in Alojzij Štefan.

Vsebina tokratnega zasedanja, ki poteka na vsaka 4 leta (vedno v Rimu) in medsebojno prijateljsko druženje sta udeležence spodbudila k še bolj zavzetemu delu za uboge ter s tem živemu pričevanju iz vere v Jezusa Kristusa. Razmišljanje o našem prihodnjem delu, volitve novega vodstva in poglabljanje v posebno perečih področjih našega delovanja smo usmerjali v iskanje poti za spreminjanje sveta, v katerem vsake tri sekunde zaradi revščine in pomanjkanja umre en otrok, kjer ima ob preobilju nekaterih stotine milijonov drugih manj kot dolar ali dva za vsakdanje preživetje.


Ne le pot, marveč »avtomobilska cesta« solidarnosti

Uvodoma so nas nagovorili trije imenitni govorci: Kardinal Renato Martino – predsednik Papeškega sveta pravičnost in mir, je ob 40 obletnici izida okrožnice “Populorum Progressio” in encikliki Benedikta XVI. Deus Caritas Est, poudaril življenje in delovanje karitativnega delavca iz vere v Boga, ki je Ljubezen sama, ter nalogo graditi pravičnejši svet, v katerem nedemokratične in človeku sovražne družbene strukture povzročajo toliko gorja in revščine. Karitas naj ne gradi le poti ampak kar avtoceste za celovito solidarnost v svetu.


Zmanjšanje škodljivih izpustov plinov

Naslednji, ki nas je nagovoril, je bil nadškof Paul Josef Cordes, predsednik Papeškega sveta "Cor Unum", katerega članica je po podelitvi kanoničnega in javnopravnega statusa (uradno pismo Janeza Pavla II. »Pri zadnji večerji«) tudi Caritas Internationalis. Cor unum spremlja ter podpira njeno delovanje. Predvsem pa je bilo živo in aktualno posredovano sporočilo Nobelove nagrajenke za mir leta 2004 gospe Wangari Maathai iz Konga.V svojem nagovoru je spodbudila udeležence naj odgovorijo na naraščajočo grožnjo klimatskih sprememb predvsem v revnih državah sveta. Poudarila je, da ima Karitas enkratno priložnost delati za to na lokalni ravni in to tako, da opogumlja revne ljudi in na globalni ravni poziva k zmanjšanju škodljivih emisij.


Čemu nameniti največjo pozornost

V ponedeljkovem popoldnevu smo v delovnih skupinah razmišljali o štirih področjih, ki so posebno aktualna za nase delo: opolnomočenju in podpori lokalnih skupnosti, HIV in AIDSu, socialnem vključevanju in boju proti revščini ter klimatskim spremembam. V prvi skupini smo kot pričevanje iz izkušenj posredovali našo izkušnjo sodelovanja v JV Evropi na področju razvoja župnijskih Karitas in prostovoljstva, kjer smo poudarili, da ni pomembno animirati in razvijati zgolj župnijskih občestev ampak vso lokalno skupnost, ki tako postane občutljiva na stiske in sposobna oblikovati odgovore nanje. Seveda pa ima pri tem eminentno vlogo Cerkev s svojo pastoralno-karitativno dejavnostjo in velikim deležem prostovoljnega dela. Ugotovitve, razmišljanja in izkušnje smo kasneje vgradili v strateški okvir delovanja konfederacije Karitas za naslednja 4 leta. To je bilo osrednje dogajanje zasedanja, ki je udeležence (poleg volitev novega vodstva!) najbolj zaposlilo. Vse dni, do končnega sprejetja, smo namreč pilili vizijo, poslanstvo in prioritetne cilje za skupno delovanje organizacij članic na skupnem mednarodni ravni. Pripravljalni odbor pod vodstvom generalnega tajnika Caritas Europa g. Mariusa Wandersa je po dolgi in plodni razpravi med članstvom pripravil osnutek načrta s štirimi prednostnimi področji: odgovor na krizne razmere, celovit človekov razvoj, graditev trajnega miru in prenova struktur in učinkovito delovanja konfederacije. Skupno delovanje na omenjenih področjih zajema predvsem koordinacijo, komunikacijo, izgradnjo zmogljivosti (učenje, podpora) ter zagovorništvo. Učinkovitost in uspešnost konfederacije naj bi zagotavljali tako novoizvoljeni odgovorni voditelji kot tudi tajništvo, izvršilni odbor, glavni odbor konfederacije kot tudi različne delovne skupine in komisije. Le-te bodo odslej prilagojene doseganju ciljev, ki smo si jih na zgoraj omenjenih področjih zadali.


Izvolili smo novo vodstvo

In kdo so novoizvoljeni funkcionarji CI? Za predsednika je bil izvoljen kardinal Rodríguez Maradiaga iz Hondurasa. Kardinal Rodrigues je znan po svoji socialni in karitativni dejavnosti, opravljal je mnoge pomembne naloge v krajevni, regionalni in vesoljni Cerkvi. S svojim znanjem in izkušnjami v stikih z najvišjimi institucijami v mednarodni skupnosti (OZN, vrh G8, ki smo ga z zborom vseh udeležencev in velikim transparentom na trgu sv. Petra pozvali, naj stori vse, da bo pomoč tretjemu svetu bolj učinkovita ter naj izpolnijo obljube), kakor tudi njegovo vneto zanimanje in skrb za malega človeka bo konfederaciji mednarodne Karitas pomagalo k večji prepoznavnosti in prodornosti v prizadevanju za socialno pravičnost in spremembo krivičnih družbenih struktur. Za novo generalno tajnico CI je bila prvič v zgodovini izvoljena ženska! To je izjemno kompetentna direktorica mednarodnega oddelka Karitas Anglije in Wellsa (CAFOD) gospa Lessly Ann Knight. Zaželeli smo ji vse dobro pri zahtevnem delu. Za blagajnika/zakladničarja je bil izvoljen mladi finančni strokovnjak, sodelavec Karitas Hrvaške, Grigor Vidmar (njegovi stari starši so bili doma iz Komna).


Papeževa spodbudna beseda in poudarki

Višek praznovanja skupnosti pričevalcev Ljubezni in graditeljev miru je bila zasebna avdienca pri papežu Benediktu XVI. v dvorani Klementina. Sveti oče se je zahvalil vsem sodelavcem Karitas za njihovo pričevanje služenje v njihovih skupnostih in narodih. »Caritas Internationalis ne dela v imenu Cerkve ampak je resnični notranji del Cerkve v izmenjavi darov na najrazličnejših ravneh njenega življenja«.

»Kaj je posebno poslanstvo vaše Konfederacije? Katere naloge Cerkve so njene naloge in njenih članic?« se je vprašal papež. » poklicani ste, da z karitativno dejavnostjo, ki jo izvajate pomagate cerkvi v njenem poslanstvu širjenja Božje ljubezni, ki je bila razlita v vaša srca po Sv. uhu, ki vam je bil dan (Rim 5,5).

»Karitas nas vodi v srce krščanstva, v Jezusovo Srce iz katerega »studenci žive vode« (prim. Jn 7,38). To, kar Karitas želi razširiti v svetu in je srce Karitas, je darujoča se Kristusova Ljubezen in vsaka oblika osebne in organizirane v Cerkvi mora vedno najti svoje bistvo v Njem, ki je vir dobrote.«
Dve stvari je sveti oče močno poudaril:

1. Vsako dobro delo naj vodi osebna izkušnja vere, ki nas vodi k odkrivanju Božje Ljubezni, ki naj jo Kristjan izpričuje v svetu in jo podarja ubogim. Dejavna ljubezen v življenju pomeni rast v svetosti.

2. Božja ljubezen je podarjena vsakemu človeku zato je tudi dobrodelna dejavnost Cerkve namenjena vsemu svetu, je vesoljna. Zato mora vsebovati tudi prizadevanje za socialno pravičnost. Spreminjanje nepravičnih struktur ni dovolj, da bi človeku zagotovili srečo. Bolj kot politika je naloga Cerkve spodbujati celovit razvoj vsake človeške osebe, ki temelji na njegovih najglobljih potrebah: spoštovanje človekovega dostojanstva, njegovo dobro in končno, njegovo odrešenje.

Svoj pozdrav je končal z izročitvijo vseh sodelavcev Karitas Mariji, Materi Cerkve in vam z veseljem podeljujem svoj apostolski blagoslov.«Zasedanje smo sklenili s sveto mašo in zavezo, da bomo v Ljubezni povezani stopali pogumna naprej po cestah sveta, kjer najbolj ubogi in odrinjeni čakajo na luč upanja, roko sprave, možnost zaposlitve, zdravje, mir in pogoje za človeka vredno življenje. Zadnje dejanje rimskih dni je bilo 1. zasedanje novega upravnega in izvršilnega odbora CI, katerega članica je v tem 4 letnem mandatu tudi Slovenska karitas. Veliko zaupanje in zahtevna naloga, saj so pričakovanja – predvsem »vzhodnega evropskega pljučnega krila Karitas« da se bo slišal tudi njihov glas izjemno velika. Opogumljeni z veliko vnemo naše slovenske družine Karitas in podporo vodstva Cerkve na Slovenskem bomo, z Božjo pomočjo, zmogli tudi to nalogo.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh