Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Vergelt's Gott!’, je sveti oče zaželel rojakom

Objava: 18. 04. 2012 / 10:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Vergelt's Gott!’, je sveti oče zaželel rojakom

Benedikt XVI. je na svoj rojstni dan sprejel delegacijo iz Bavarske in dejal, da je ob tej priložnosti spregovorilo katoliško srce njegove rojstne dežele.

Papež Benedikt XVI. se je minuli ponedeljek, na svoj 85. rojstni dan, srečal z rojaki iz svoje rodne Bavarske, ki so mu prišli voščit za osebni praznik. Kot poroča Radio Vatikan, je delegacijo sestavljalo okoli stosedemdeset oseb, med njimi kardinal Reinhard Marx, nadškof v Münchnu in Freisingu, ter predsednik bavarske vlade Horst Seehofer.

Vzdušje med srečanjem je bilo obogateno z bavarskim tradicionalnim plesom in pesmijo ter prepleteno s spomini na papeževo življenje, njegova prijateljstva in delo na Bavarskem. Sveti oče je v kratkem nagovoru izrazil svoje veselje, se vsem zahvalil in pojasnil, da je dvakrat prebral seznam povabljenih: vsak osebno je dobrodošel in »nihče ni navzoč anonimno«, je zatrdil papež. Posebej se je zahvalil nadškofu Marxu, saj papež kot duhovnik pripada njegovi škofiji.

Zahvale je bil deležen tudi predsednik bavarske vlade Seehofer. Iz njegovega nagovora papežu in zbranim je – kot je dejal sveti oče – »spregovorilo srce Bavarske, krščansko, katoliško srce«, obenem pa je oživelo vse, kar je bilo v papeževem življenju pomembno. Seehofer je namreč spomnil na pomembnejše dogodke iz papeževega življenja na Bavarskem. »Zbrali ste zemljepisne podobe mojega notranjega in zunanjega življenja,« je dejal sveti oče. »V vseh teh postajah je del mojega življenja, ki sem ga živel, se boril in prispeval k temu, da sem postal to, kar sem zdaj, kakršen se sedaj nahajam pred vami in kakršen se bom nekega dne moral postaviti pred Gospoda.«

Benedikt XVI. se je zahvalil tudi vsem prisotnim škofom in škofu evangeličanske cerkve v Münchnu, ki pričuje o ekumenski razsežnosti, pri čemer je spomnil na svoje prijateljstvo z evangeličanskim škofom Hansemannom. Prav tako je spomnil na judovsko skupnost in prijateljstvo z Lammom in Snopkowskim. Spregovoril je tudi o medijih, ki, kot je dejal, »prinašajo v svet tisto, kar počnemo in kar govorimo; včasih jih moramo malce popravljati, a navsezadnje, kaj bi brez njih«.

Sveti oče je omenil še Bavarsko, ki »ravno zato, ker ostaja zvesta sama sebi, ostaja mlada in napreduje«. Benedikt XVI. je srečanje sklenil z besedami, da ima v srcu preveč vsega, kar bi hotel povedati: »Ob koncu lahko vse povzamem z eno samo besedo: Vergelt's Gott! Bog naj vam povrne!«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh