Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vero je izkusil in jo oznanjal

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 03. 07. 2015 / 10:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2020 / 06:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vero je izkusil in jo oznanjal

Vero je izkusil in jo oznanjal

Danes, 3. julija, goduje sveti Tomaž, apostol, ki ni verjel, da je Jezus vstal od mrtvih, dokler ni videl njegovih ran na rokah.
Danes, 3. julija goduje sveti Tomaž, apostol, ki ni verjel, da je Jezus vstal od mrtvih, dokler ni videl njegovih ran na rokah, čeprav so mu drugi apostoli zatrjevali, da so videli Vstalega. Ko ga je tudi sam videl in se ga dotaknil, je vzkliknil: »Moj Gospod in moj Bog!« Jezus pa mu je dejal: »Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati!«

Od takrat je bila Tomaževa vera tako trdna, da jo je kot prvi začel oznanjevati. Ni bil takoj prepričan v trditve sovjih prijateljev, ampak je iskal naprej in si prizadeval za osebno izkustvo. »Ne moremo reči, da Tomaž prej ni bil veren, saj se je odločil in vztrajal v hoji za Kristusom. Toda njegova vera ni bila celostna predaja in popolno zaupanje v Boga življenja,« je odlomek pokomentiral Zvone Štrubelj. Prav zaradi svoje takratne dvomljivosti je lahko še bolj goreče pripovedoval, kar je slišal, videl in občutil na svoji lastni koži.

Omenjen dogodek je zapisan v evangeliju po Janezu (Jn 20, 1–30). Še do današnjih dni se je ohranila besedna zveza »nejeveri Tomaž«, ko nekdo ne verjame, ne veruje ali zaupa, ampak dvomi.

V Sloveniji so cerkve svetega Tomaža v kraju Sveti Tomaž, Ljutomersko-Ormoških goricah, Zagradu pri Škocjanu, Krašnji, Češnjici pri Kropi, Britofu, Straži in drugod.

Foto: Tatjana Splichal




Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh