Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Verski voditelji v Sveti deželi morajo vzgajati za mir, meni Benedikt XVI.

Objava: 11. 11. 2011 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Verski voditelji v Sveti deželi morajo vzgajati za mir, meni Benedikt XVI.

Po srečanju s papežem so izraelski verski poglavarji pripravili skupno izjavo, v kateri zagotavljajo svojo zavzetost za mir in vzajemno spoštovanje med različnimi verskimi skupnosti.

Papež Benedikt XVI. je pozval vodilne verske osebnosti v Sveti deželi, naj si na svojem področju prizadevajo za ozračje zaupanja in dialoga. Na njihovih ramenih namreč leži težko breme odgovornosti, da pripadnike svojih skupnosti vzgajajo za medsebojno spoštovanje, odprtost in sodelovanje, je sveti oče dejal ob svojem včerajšnjem srečanju z delegacijo Sveta verskih skupnosti v Izraelu. V današnjem nemirnem času sta dialog med religijami in prizadevanje za pravičnost, resnico, ljubezen in svobodo nepogrešljiva, meni Benedikt XVI. To pa zahteva obilico poguma in vizijo.

Vse to še posebej velja za Sveto deželo, kjer je življenje na krajih svetih izročil polno vsakodnevnih zapletov in težav, je poudaril papež in obenem izrekel svarilo pred vsakršnim nasiljem v imenu religije, pa tudi nasiljem, ki zanika obstoj Boga.

Včerajšnje avdience se je udeležilo sedemindvajset vrhovnih predstavnikov judovstva, islama, druzijske in krščanske skupnosti. Svetu verskih skupnosti v Izraelu med drugim pripadajo latinski patriarh v Jeruzalemu Fouad Twal, izraelski veliki rabin Yonah Metzger, predsednik izraelske konference imamov šejk Mohamed Kiwan in poglavar druzijske skupnosti v Izraelu, šejk Moufak Tarif. V preteklih dneh se je delegacija v Vatikanu sestala tudi s prefektom Kongregacije za Vzhodne Cerkve, kardinalom Leonardom Sandrijem, s predsednikom Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, kardinalom Kurtom Kochom, pa tudi z visokim predstavnikom Papeškega sveta za medverski dialog.

V osrčju današnje krize bo dialog med različnimi verstvi pomembnejši, 'da bi lahko ustvarili ozračje medsebojnega razumevanja in spoštovanja, ki lahko vodi v prijateljstvo in globoko zaupanje', je dejal Benedikt XVI. in poudaril, da je resničnost sveta in tudi Svete dežele žal 'krhka in pomankljiva'. Vsi si moramo zadati nove zadolžitve za doseganje večje pravičnosti in dostojanstva, da bi s tem obogatili naš svet in mu tako podarili polno človeško razsežnost.

Izraelski verski voditelji so po srečanju s svetim očetom pripravili tudi skupno izjavo, v kateri zagotavljajo svojo zavzetost za mir in vzajemno spoštovanje med različnimi verskimi skupnosti. Kot je poročal Radio Vatikan, so v izjavi izrekli skupno vero v 'Stvarnika vesolja, ki vodi svet z dobroto in sočutjem ter nas kliče k skupnemu življenju v miru in dostojanstu'. Člani Sveta verskih skupnosti v Izraelu so izpostavili tudi svoje prizadevanje za svetost človeškega življenja in zavračanje nasilja, še posebej, ko se to izvaja v imenu religije. Da bi se ohranila mir in spoštovanje med različnimi verskimi skupnostmi v Izraelu, verski voditelji izpostavljajo svojo dolžnost do vzgoje vernikov, da bi tako preprečili vsako žalitev čustev in vere drugih. V skupni izjavi so navedli tudi dolžnost ohranjanja svetih krajev. Njihova edinstvenost in posebnost morata biti zaščiteni pred vsakim nasiljen in posvetnostjo. Odgovornost verskih voditeljev je, da poudarijo to načelo ter k njemu pozovejo tudi svoje skupnosti, da sveti kraji drugih verskih skupnosti ne bi bili poškodovani, vernikom pa mora biti zagotovljen prost dostop do njihovih svetih krajev. Kot so še zapisali izraelski verski voditelji, jih njihova verska dediščina uči, da sta mir in poštenost zapovedi Najvišjega. Kot verski voditelji imajo posebno dolžnost, da so pozorni na jok najšibkejših med njimi in da si skupaj prizadevajo za pravičnejšo in bolj pošteno družbo.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh