Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veščino lepega obhajanja bogoslužja je potrebno vaditi

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 12. 09. 2022 / 09:50
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2022 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veščino lepega obhajanja bogoslužja je potrebno vaditi
FOTO: Tatjana Splichal

Veščino lepega obhajanja bogoslužja je potrebno vaditi

V soboto, 10. septembra, je blizu 50 udeležencev, zlasti cerkvenih glasbenikov, uživalo gostoljubnost stiških menihov na konferenci o liturgiji in liturgični glasbi Sacrificium laudis (Hvalna daritev), ki sta jo pripravila Zavod za cerkveno glasbo in Zavod Cisterca. Srečanje so začeli s sveto mašo, v homiliji je p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld OCist spregovoril tudi o prihajajočem prazniku Žalostne Matere Božje in o različnih spodbudah, ki jih Marija prinaša v naša življenja.

Sledilo je predavanje, ki je nagovorilo tudi tesno povezanost liturgične formacije in sočasne rasti osebne vere. Po pozdravnem nagovoru dr. Cecilije Oblonšek je najprej spregovoril p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld OCist, ki je kratko povzel zgodovino liturgičnega gibanja in nas uvedel v branje novega apostolskega pisma papeža Frančiška Srčno sem želel (Desiderio desideravi), ki je ravno ta dan izšlo v slovenskem prevodu v zbirki Cerkveni dokumenti s številko 170. Razmeroma kratko pismo o teološkem pomenu in lepoti bogoslužja je papež namenil »škofom, duhovnikom in diakonom, posvečenim osebam in vernim laikom o liturgični vzgoji Božjega ljudstva«. S prispevkom o ars celebrandi (umetnosti spoštljivega obhajanja) je na predavanju sodeloval tudi doktorand Anže Cunk.

FOTO: Tatjana Splichal

Med temeljnimi sporočili omenimo zgolj zavedanje, da lepo bogoslužje ni naša zasluga, temveč omogočanje Božje dejavnosti, zato predavatelji niso želeli prikazati modela »idealne« maše, temveč opozoriti na zavestno izvrševanje tega, kar Cerkev že predvideva v svojih navodilih. Veščino lepega obhajanja bogoslužja je potrebno tudi »trenirati«, kar je v skladu s koncilskim navodilom o ustrezni pripravi na udeležbo pri bogoslužju (B 11). Pri tem se ne smemo ustaviti le pri zasledovanju estetskih vrednot, saj jih bogoslužje po naravi presega – lepo bogoslužje mora zbujati čudenje vernikov zaradi »resnice lepote«.

FOTO: Tatjana Splichal

Po kosilu sta sledili delavnici dr. Katarine Šter o koralne petju in dr. Cecilije Oblonšek o izbiri pesmi za cerkvene pevce, nato pa še okrogla miza, na kateri so poleg dr. Oblonškove in p. Nikolaja sodelovali še msgr. dr. Stanislav Lipovšek, s. mag. Božena Kutnar OSU, dr. Samo Repolusk ter Igor Dolinšek. Udeleženci so dan sklenili s slovesnimi večernicami ter koncertom koralnih napevov, ki so ga pripravili dr. Katarina Šter, Barbara Tišler in Matej Veider.

Nalaganje
Nazaj na vrh