Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veselje in zanos ob gradnji skavtske hiše

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 11. 2021 / 05:30
Oznake: Cerkev, Mladi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 09:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veselje in zanos ob gradnji skavtske hiše
Skavtska hiša »raste« in vse bolj dobiva končno zunanjo podobo. FOTO: arhiv ZSKSS

Veselje in zanos ob gradnji skavtske hiše

Sredi maja so v Štepanji vasi v Ljubljani položili in blagoslovili temeljni kamen za novo skavtsko hišo. Kako potekajo gradbena dela, smo preverili pri načelniku Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) Nejcu Kurbusu.

V letu dni so skavti v okviru projekta gradnje skavtske hiše opravili veliko stvari. Lani novembra so podpisali gradbeno pogodbo, maja pa je ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore blagoslovil temeljni kamen pri hiši. Čeprav je koronavirus spremenil naravo dela na vseh področjih, pa je danes že viden velik del zunanje podobe hiše.

Skavti so pridno zavihali rokave. FOTO: arhiv ZSKSS

Manjka še 250.000 evrov

»S petimi ekipami enaindvajsetih prostovoljcev smo z barvo premazali vse notranje lesene dele in poskrbeli, da je hiša pripravljena na stavbno pohištvo, ki je bilo v hišo vgrajeno tretji teden v novembru, kar pomeni, da je hiša zaprta pred zunanjimi vplivi in bo varno čakala na nadaljnje gradbene faze,« ponosno pripoveduje skavtski načelnik Nejc Kurbus in dodaja, da so oktobra povabili zainteresirane ponudnike k oddaji ponudbe za izvedbo zunanje ureditve ob hiši. »Do konca leta bi poskušali do neke mere izvesti tudi fazo zunanje ureditve. Predviden zaključek gradnje je odvisen od zbranih sredstev, ki jih bomo prejeli, in od cen materiala, ki so se in se morda še bodo zvišale zaradi globalne situacije.« Strošek gradnje je ocenjen na 750.000 evrov, trenutno pa jim manjka še približno 250.000 evrov, zato posameznike in podjetja prosijo za pomoč.

Strošek gradnje znaša skoraj 750 tisoč evrov. FOTO: arhiv ZSKSS

Začetek gradnje z lastnim denarjem

Celoten strošek gradnje hiše po zadnjih izračunih, ki vključujejo tudi povišanje prvotnih cen, znaša skoraj 750.000 evrov, kar vključuje vsa gradbena in obrtniška dela, zunanjo ureditev, krajinsko arhitekturo, električne in strojne inštalacije. »Pred tem je bil potreben še nakup zemljišča in drugi stroški pri razvoju samega projekta, ki so skupno znašali približno 210.000 evrov.« Hišo so začeli graditi z lastnimi sredstvi, ki so jih privarčevali skozi leta, teh se je nabralo približno 350.000 evrov. »Od škofij smo si izposodili 100.000 evrov, vseh donacij pa je doslej za skoraj 132.000 evrov.

Do prepoznavnosti in sredstev na različne načine

Do prepoznavnosti in denarja za gradnjo hiše skušajo priti prek različnih kanalov. Avgusta so skavtsko revijo Skavtič skoraj v celoti namenili predstavitvi skavtske hiše, tiskane verzije pa niso poslali le članom, ampak tudi župnijam in katoliškim misijam po svetu. »Širšo javnost, ki nas že pozna, o poteku del pri skavtski hiši redno obveščamo prek Facebook in Instagram profila ter na spletni strani hiše, kjer so zbrane vse pomembne informacije o gradnji hiše in tudi več možnosti doniranja. V letošnjem letu smo začeli tudi s SMS donacijami, ki so še vedno v teku pri štirih operaterjih (Telekom, A1, Telemach in T-2.) Podprete nas lahko tudi s poslanim SMS sporočilom SKAVTI5 ali SKAVTI10 na 1919 in prispevali boste 5 ali 10 evrov za rast skavtske hiše in prihodnjih generacij skavtov,« pojasnjuje Kurbus.

Temeljni kamen za novo skavtsko hišo je spomladi blagoslovil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Hiša za vse skavtske potrebe

V pritličju skavtske hiše bo največji prostor posebna dvorana, v kateri bodo potekala srečanja z vodjami lokalnih enot, načrtovanje usposabljanj, s posebnimi pregradami pa jo bo možno spremeniti tudi v več manjših uporabnih prostorov. V pritličje bodo umestili še sanitarije, lopo in glede na trenutne načrte še Skavtarnico, po mnenju Kurbusa »najlepšo in najboljšo skavtsko izložbo v mestu.«

Hiša bo imela tudi dvigalo. Vgradili ga bodo povsem na koncu oziroma, ko naberejo dovolj denarja. FOTO: arhiv ZSKSS

Zelo velika klet

Največ prostora v kleti bo namenjenega skladišču, v katerem bo polno omar in polic. V njem bo spravljena oprema za skavtska usposabljanja in potrebe civilne zaščite. »V kleti bodo še skladišče za skavtsko trgovino – Skavtarnico, kotlovnica, tuši in umivalnica ter čistilnica s sušilnico.«

Skavte lahko podprete tudi s poslanim SMS sporočilom SKAVTI5 ali SKAVTI10 na 1919.

Zgornje nadstropje in podstrešje

»V zgornjem nadstropju bodo pisarne za zaposlene v naši pisarni in sejna soba za načrtovanja stalnih tropov, to je delovnih skupin na državni ali lokalni ravni, čajna kuhinja, polega tega pa še naš bogat arhiv.«

Na podstrešju pa bodo med drugim uredili prostor za Gospoda. »Verjamemo, da ga bomo lično pripravili, ga znali dobro izkoristiti, da nas bo Gospod od zgoraj obilno blagoslavljal, kakor nas je v preteklih 31 letih in našo državo v 30 letih. Res je lepa, Slovenija. Njena zastava bo ponosno plapolala ob naši,« zaključuje skavtski načelnik, ki si selitve v nove prostore želi do aprila, saj morajo do takrat zapustiti sedanje prostore.



Kupi v trgovini

Tvoj šepet 2022
Za mladino
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh