Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veste, kaj je gamofobija?

Objava: 17. 04. 2019 / 10:59
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2019 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Veste, kaj je gamofobija?

Iracionalen, intenziven in stalen strah pred poroko in predanostjo, znan tudi kot gamofobija, je pogosta fobija.

Na zakon, vez ki povezuje dva posameznika, mnogi ljudje dolgo čakajo. Želijo si, da bi bili za vedno z osebo, ki jo imajo radi, medtem ko je za druge lahko to povsem drugače. Zanje je vse, kar zakon prinaša, izjemno zastrašujoče.

Iracionalen, intenziven in stalen strah pred poroko in predanostjo, znan tudi kot gamofobija, je pogosta fobija.

O gamofobiji govorimo, ko se posameznik zaveda, da je njegov strah iracionalen, a ga ne more nadzorovati, še zlasti, ko ta strah spremljajo različni neprijetni telesni občutki, kot so tresenje, povišan srčni utrip, oteženo dihanje, slabost ali celo bruhanje, vrtoglavica ali omedlevica, znojenje in nelagodje v trebuhu.

Posameznik je lahko v razmerju z nekom, vendar postane anksiozen in se umakne, če tema pogovora nanese na poroko, zakon. Gamofobija je lahko resna težava, saj lahko povzroči, da se oseba sčasoma izolira. Ta strah lahko močno škoduje odnosom in družinskemu življenju posameznika. V takšnih okoliščinah je posamezniku na voljo tudi psihoterapevtska pomoč.

Posameznik se lahko boji tega, da bo preostanek življenja preživel z eno in isto osebo, lahko pa strah pred vstopom v zakonsko zvezo krepijo tudi osebna, finančna in socialna tveganja, ki jih v različnih merah lahko prinaša zakonska zveza.

Strah pred poroko in zakonom lahko povzročajo različni dejavniki.

Sorodni stresni incidenti

Neželeno in stresno izkustvo, ki je v posameznikovemu umu pustilo negativno predstavo zakona. Tovrsten dogodek je lahko ločitev staršev, prisotnost ob prepiru staršev ali drugih dveh zakoncev, poslušanje zgodb o neuspelih zakonih, izdaja zaupanja iz strani partnerja.

Prepiri

Prepiri so v vseh odnosih in razmerjih pogosto neizogibni in če ne prihaja do zlorab, tudi del zdravega razmerja.

Potrtost in nizka samopodoba

Posameznik se je lahko dejansko pripravljen poročiti, vendar je prestrašen in anksiozen zaradi pomanjkanja samozavesti in slabe samopodobe. Strah in dvom, da niste dovolj dobri za osebo, ki jo ljubite, torej za osebo, ki jo vidite blizu popolnosti, je odveč, saj sta gotovo skupaj z razlogom in verjetno tako, kot vi vidite ljubljeno osebo, tudi ona vidi vas.

Strah pred zavezanostjo

Če se bojite popolnoma zavezati drugemu, morate biti odkriti do sebe. Če se bojite zavezati zaradi primitivnih konotacij zakona, boste to rešili s preprostim pogovorom s partnerjem, v katerem bosta drug z drugim govorila o vajini predstavi vajinega zakona.

Strah pred novimi sorodniki

Z novimi sorodniki po partnerjevi strani vam ni treba biti ves prijateljski in umetno blizu. Bodite spoštljivi in sprejemajoči.

Osebna negotovost

Zakon ne nastane čez noč in zanj se morata truditi oba. Temu dodajamo veliko odgovornosti, saj z vstopom v zakonsko zvezo ne delimo samo razmerja, temveč tudi osebne, socialne, pravne in finančne zadeve. Strah pred zakonom se lahko razvije tudi iz strahu pred naštetimi tveganji in ranljivostjo.

Srah pred spremembo

Če nameravate preostanek življenja preživeti z nekom, morate sprejeti, da bosta v tem obdobju oba doživela nekaj sprememb. Upoštevajte tudi to, da se ne bosta vedno enako ljubila in da se bosta, če ste pripravljeni za spremembe, lahko tudi vsak dan zaljubili v nekaj novega drug pri drugem.

Strah pred minevanjem časa

Naučeni smo, da bi morali ključne točke v našem življenju, torej poroko, kariero, otroke in vse drugo umestiti v določeno starost ali obdobje življenja. Ne pustite, da vam lažne predstave o tem, kako bi se moralo odvijati vaše življenje, diktirajo vaš tempo. Vsak sledi svojim zemljevidom z različnimi potmi, postajami in obvozi, sprejmite to.



Strah pred ne/pravilnim časom

Dandanes se veliko ljudi pri soočanju s pomembnimi odločitvami v življenju znajde v stiski in včasih v hudem notranjem boju, ki ga držijo zase. Vprašanja, kdaj naj rodi otroka, zakaj je zdaj pravi ali napačen čas za to, je partner, s katerim je v zvezi, tudi partner, s katerim se vidi dolgoročno in kako ga vidi v vlogi starša, so lahko zelo obremenjujoča vprašanja. Skupaj bosta lažje našla odgovore na vprašanja, ki se vam porajajo.

Previsoka in nerealna pričakovanja

Dolgo sta že skupaj, so dobre stvari, lepi trenutki, a ni idealno. In to je normalno. Velik problem dandanašnje kulture so ideali, merila, ki so ne samo previsoka, temveč večinoma prav nerealna. Ta previsoka pričakovanja do drugega in tudi do sebe v posamezniku dodatno krepijo dvome, strahove in povečujejo nelagoden pritisk, ki lahko vodi v preuranjene odločitve. Če na svet gledamo skozi nerealna merila, ta ni lep, je pravzaprav nekaj umetnega, obremenjujočega in si biti del tega v resnici nihče ne želi biti. Spremenite merila in stremite k realnosti.

Poroke je odločitev za drugega v smislu sprejemanja drage osebe in odločitev zase, v smislu podaritve drugemu. Ta odločitev je sestavljena iz odgovornosti, zaupanja samemu sebi in drugemu, kakor tudi iz eksistencialne odločitve.

Vsi imamo strahove in vsi naši strahovi nam pomagajo spoznavati samega sebe. Laže je, če jih z nekom delimo in se zlasti s partnerjem pogovorimo o vsem kar nas ovira pred tem, da se popolnoma prepustimo odnosu. Strah ne počne nič drugega, kot to, da nam preprečuje doseči naš poln potencial. Oseba, s katero želite preživeti preostanek svojega življenja, ne bo z vami samo govorila in reševala vaših strahov, temveč bo z vami delila tudi svoje strahove. Ničesar se ni treba bati, če sta drug z drugim odkrita in se zavedata odgovornosti in ljubezni, ki gradita vzajemno skrb in naklonjenost.

Matjaž Petrič, Center za individualno, zakonsko in družinsko terapijo ATARAXIA
Foto; Tatjana Splichal, Oton Naglost

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh