Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vidim!«: ali se je med SDM v Fatimi zgodil čudež?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 08. 2023 / 05:30
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2023 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vidim!«: ali se je med SDM v Fatimi zgodil čudež?
Jimeni, 16-letnemu dekletu iz Madrida, se je po dveh letih skoraj popolne slepote povrnil vid. FOTO: Pixabay (fotografija je ilustrativna)

»Vidim!«: ali se je med SDM v Fatimi zgodil čudež?

Ko ljudje po svetovnem dnevu mladih govorijo o »čudežih«, imajo običajno v mislih spreobrnjenja - na desettisoče ljudi, ki so prejeli zakrament svete spovedi, na stotisoče, ki so skupaj obhajali evharistijo.

Toda zadnji dan svetovnega srečanja mladih, ki so ga prvi teden avgusta mladi preživljali v portugalski prestolnici, so se začele širiti govorice o čudežu v najbolj dobesednem pomenu besede. V klepetih na družbenih omrežjih med špansko govorečimi katoličani je krožil glasovni zapis, v katerem je Jimena, 16-letno dekle iz Madrida, povedala, kako se ji je po prejemu svetega obhajila pri maši v Marijinem romarskem središču Fatimi 5. avgusta po dveh letih skoraj popolne slepote povrnil vid.

Jimeninega priimka na željo njene družine niso razkrili javnosti. Njen oče Gustavo pa se je po dogodku pogovarjal s predstavniki medijev in za spletni portal pillarcatholic.com izrazil svoje prepričanje, da se je pri Fatimski Mariji zgodil čudež.

Ali se bodo z njim strinjali tudi zdravniki, zaenkrat še ni znano.

Jimena

Po besedah očeta Gustava je Jimena v starosti 14 let začela postopoma izgubljati vid. »Zdravniki so nam pojasnili, da je imela 'akomodacijski krč', kar ni nič neobičajnega za otroke te starosti, če je krč med dvema in štirimi dioptrijami na oko. Težava je bila v tem, da je imela pomanjkanje nadzora med dioptrijama 8 in 16 … Postopoma je izgubljala vid, dokler ji ga ni ostalo le še kakšnih pet odstotkov,« je povedal Gustavo.

Pojasnil je, kako so v Španiji poiskali najboljšo zdravniško ekipo, ki je bila na voljo, izvedence za to vrsto bolezni, ki se običajno zdravi s kapljicami atropina v oči, da razširijo zenice, omilijo krče in sčasoma privedejo do ozdravljenja. Toda težava v Jimeninem primeru je bila, da so bili krči močnejši kot običajno in po 18 mesecih z vsakdanjim visokim odmerkom kapljic se ni spremenilo popolnoma nič.

Najstnica Jimena je počasi začela sprejemati dejstvo, da je izgubila vid.

Jimena je po Gustavovih besedah sčasoma opustila zdravljenje, saj so bili glavoboli in drugi stranski učinki premočni. Iskanje drugih možnosti zdravljenja se je izkazalo za brezplodno - zdravniki so rekli, da je Jimenino stanje edinstveno. Najstnica je počasi začela sprejemati dejstvo, da je izgubila vid, je pojasnil Gustavo: »Jimena je začela živeti kot slepa oz. slabovidna oseba, začela je brati in pisati v brajici ob podpori Zveze slepih Španije, ki ji bomo vedno neskončno hvaležni.«

Vsi člani Jimenine družine so globoko verni in dejavni katoličani, ki svojo vero jemljejo zelo resno. In po očetovih besedah je dekle že prejelo nekaj presenetljivih milosti … Pred več kot letom dni bi morali Jimeni narediti boleč poseg, ko je izgubila nadzor nad gibanjem oči. Toda, je pojasnil Gustavo, »večer pred operacijo se je odločila, da moramo vsi moliti k Devici Mariji. In naslednji dan se je stanje normaliziralo, poseg ni bil potreben«.

Kip Fatimske Matere Božje. FOTO: Tatjana Splichal

Čudež?

Ko se je Jimena letos poleti odpravila na svetovni dan mladih, se je pripravljala na velike spremembe v svojem življenju. Jeseni bo začela obiskovati zadnji letnik srednje šole, priprava na študij pa naj bi pomenila, da bi se morala naučiti hoje s palico ali uporabljati psa vodiča. To je za Jimeno in njeno družino pomenilo veliko zapletov, je povedal njen oče.

Zato se je Jimena odločila, da bo molila tudi v ta namen. »Julija smo bili na izletu, obiskali smo cerkev Virgen del Carmen v mestecu blizu Málage, kjer mi je povedala, da je med molitvijo rožnega venca dobila navdih, začutila je, da jo Devica prosi, naj med 28. julijem in 5. avgustom opravi devetdnevnico,« je pojasnil Gustavo.

Toda potem je Jimena začela dvomiti o sebi. Zazdelo se ji je, da ta zamisel v resnici ne izvira iz molitve, »da si jo je izmislila, saj nismo vedeli, da je 5. avgust kakršen koli Marijin praznik«. Z brskanjem po spletu so ugotovili, da v Katoliški cerkvi takrat obhajamo praznik Marije Snežne, zato je vsa družina Jimeno spodbudila, naj z močno vero opravi devetdnevnico, k molitvi pa so povabili tudi prijatelje in jih prosili, naj molijo s prepričanjem, da je to dan, ko bo dekle ozdravelo.

Jimena se je svetovnega dneva mladih udeležila s skupino prijateljev iz mladinskega kluba Opus Dei. 5. avgusta se je kot običajno zbudila in »videla zelo zamegljeno, grozno«, je povedala v glasovnem zapisu, ki je zaokrožil po aplikaciji WhatsApp. »Tisti zadnji dan devetdnevnice se je globoko spovedala,« je pojasnil njen oče: »Povedala nam je, da je bila to dotlej njena najboljša in najgloblja spoved v življenju.«


Jimena je v svojem glasovnem zapisu pojasnila, kaj se je zgodilo potem: »Šla sem k maši s prijatelji, ker smo bili na svetovnem dnevu mladih, in če sem iskrena, sem bila pri maši zelo živčna. Po prejemu svetega obhajila sem šla v klop in začela nezadržno jokati, saj je bil to zadnji dan devetdnevnice in želela sem si, da bi bila ozdravljena, saj sem za to tolikokrat prosila Boga.«

Nato pa se je po besedah Jimene in njene družine zgodil čudež: ko je odprla oči, je bil njen vid odličen. Jimena je nadaljevala: »Videla sem oltar, tabernakelj … tam so bili moji prijatelji in povsem jasno sem videla, da so dve leti in pol starejši, kot sem se jih spominjala, pozneje pa sem se pogledala v ogledalo: tudi jaz sem se nekoliko spremenila.« V tistem trenutku pri maši, je pojasnilo dekle, »sem vse videla zelo jasno. Ob sebi sem imela prijateljico, ki sem jo normalno videla.«

Jimena trdno verjame, da je njeno čudežno ozdravljenje izprosila Božja Mati Marija.

Jimeni so pritekle solze. Njeni prijatelji so prišli k njej in jo spraševali, kaj je narobe. »Jokala je, ker je po dveh letih in pol videla njihove obraze, in to je bilo zanjo zelo čustveno, tudi ko je videla, da so se v tem času spremenili,« je za pillarcatholic.com povedal njen oče. Ko je dekle po ozdravljenju telefoniralo domačim, sploh ni moglo govoriti: »Jokala je, rekla nama je le: 'Vidim, vidim!' Potem naju je poklical duhovnik, ki je obhajal mašo, da nama je povedal še nekaj podrobnosti,« je pojasnil Gustavo.

Jimena je staršem povedala, da trdno verjame, kako je njeno čudežno ozdravljenje izprosila Božja Mati Marija. Med molitvijo na zadnji dan devetdnevnice je Jimena, kot je pojasnila, besedilo prebrala - ne v Braillovi pisavi, temveč z očmi.

Dodala je, da se je morala na to kar nekoliko navaditi. Z veseljem ugotavlja, da še vedno dobro bere, te spretnosti ni pozabila. Zaenkrat bere počasneje, vendar, kot pravi, »bom že še vadila«. V smehu dodaja, da bo vse svoje hčerke imenovala Nieves [Snežana]: »5. avgust je moj novi rojstni dan, saj mi je Devica Marija namenila dar, ki ga ne bom nikoli pozabila.«

Španski škofje

Španski mediji so po dogodku poročali, da je kardinal Juan José Omella, nadškof Barcelone in predsednik Španske škofovske konference, govoril z Jimeno in njeno družino ter prisluhnil njenemu pričevanju o domnevnem čudežu. Napovedal je temeljito zdravniško preiskavo: »Prva zahvala gre Bogu … nato pa bodo zdravniki ocenili in povedali, ali je ozdravela ali ne.«

Jimenin oče je povedal, da se bo zdravniška preiskava začela čez nekaj tednov: »Zdravniki jo bodo pregledali septembra. Povezali smo se z isto ekipo, ki jo je zdravila leto in pol, in čakamo na njihovo oceno.« Ne glede na odločitev zdravnikov je malo verjetno, da bo Španska škofovska konferenca uradno raziskala trditev o čudežu: »Ker ne gre za nekaj, kar bi vključevalo morebitni čudež na priprošnjo nekoga, ki je v postopku kanonizacije, nadaljnja preiskava ali uradno priznanje nista potrebna,« je pojasnil Gustavo.

»Dar Device Marije svetovnemu dnevu mladih«

Jimenina družina je ne glede na izsledke uradnih raziskav prepričana, da je dekletovo ozdravljenje čudežno in da so ga izprosili z molitvijo k Božji Materi Mariji. Trdno verujejo, da jim je Devica Marija s tem želela povedati, naj se spreobrnejo in verujejo v času, ko je vera nekaj zapletenega: »Devica Marija je želela to storiti in to je nekaj, kar nas vse skupaj presega.«

Lepota čudeža je tudi v tem, da ne pripada zgolj eni osebi ali družini, ampak da je čim bolj množičen. In v tem smislu je presegel tudi nas. Presegel je meje.

Kljub velikemu zanimanju za Jimenino ozdravljenje se družina ne želi pretirano izpostavljati: »Lepota čudeža je tudi v tem, da ne pripada zgolj eni osebi ali družini, ampak da je čim bolj množičen. In v tem smislu je presegel tudi nas. Presegel je meje.« Gustavo je še pojasnil, da se ne želijo osebno izpostavljati, kajti »osrediniti se moramo na svetovni dan mladih: prepričan sem, da je Jimenin čudež dar Device Marije svetovnemu dnevu mladih«.

Nalaganje
Nazaj na vrh