Zapri
Iskanje

Višina energetskega vavčerja in čas njegove uveljavitve še v usklajevanju

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 01. 2022 / 11:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2022 / 11:56
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Višina energetskega vavčerja in čas njegove uveljavitve še v usklajevanju

Višina energetskega vavčerja in čas njegove uveljavitve še v usklajevanju
FOTO: Pexels
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob robu današnje novinarske konference o dosežkih slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju infrastrukture in energetike dejal, da je pravna podlaga za energetski vavčer pripravljena, a sta njegova višina in datum uveljavitve še predmet usklajevanja.

Energetski vavčer, predlog zanj so pripravili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za infrastrukturo pa je pomagalo pri zagotavljanju podatkov, bo namenjen gospodinjstvom zaradi rastočih cen energije in toplote.

Usklajevanja o višini še potekajo

Glede višine zneska vavčerja in njegove uveljavitve usklajevanja še tečejo, saj je treba po ministrovih besedah počakati, kakšne bodo na koncu dejanske posledice krize zaradi rasti cen energentov, da ne bi »prehitro potegnili potez, ki bi bile premalo ali preveč,« navaja STA.

O pomoči gospodarstvu

Glede pomoči gospodarstvu, ki ga prav tako skrbijo rastoče cene plina in elektrike je minister poudaril, da ministrstvo za okolje in prostor za pomoč energetsko intenzivnim podjetjem pripravlja uredbo o posrednih stroških. Po njej bodo v skladu z zakonom o varstvu okolja določeni način in pogoji dodelitve nadomestila za kritje posrednih stroškov zaradi stroškov emisij ogljikovega dioksida, zaradi katerih so v primerjavi s konkurenco iz drugih delov sveta manj konkurenčni.

Uredba sprejeta februarja?

Vrtovec je povedal, da bi bila uredba lahko sprejeta februarja, so bili pa v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer si med drugim prizadevajo za prerazporeditev do 106 milijonov evrov iz Podnebnega sklada za pomoč podjetjem, glede predloga uredbe kritični. O tem so sicer govorili tudi na včerajšnjem sestanku vlade in predstavnikov gospodarstva, ki se je odvijal na Brdu pri Kranju.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh