Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višina energetskega vavčerja in čas njegove uveljavitve še v usklajevanju

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 01. 2022 / 11:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2022 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višina energetskega vavčerja in čas njegove uveljavitve še v usklajevanju
FOTO: Pexels

Višina energetskega vavčerja in čas njegove uveljavitve še v usklajevanju

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob robu današnje novinarske konference o dosežkih slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju infrastrukture in energetike dejal, da je pravna podlaga za energetski vavčer pripravljena, a sta njegova višina in datum uveljavitve še predmet usklajevanja.

Energetski vavčer, predlog zanj so pripravili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za infrastrukturo pa je pomagalo pri zagotavljanju podatkov, bo namenjen gospodinjstvom zaradi rastočih cen energije in toplote.

Usklajevanja o višini še potekajo

Glede višine zneska vavčerja in njegove uveljavitve usklajevanja še tečejo, saj je treba po ministrovih besedah počakati, kakšne bodo na koncu dejanske posledice krize zaradi rasti cen energentov, da ne bi »prehitro potegnili potez, ki bi bile premalo ali preveč,« navaja STA.

O pomoči gospodarstvu

Glede pomoči gospodarstvu, ki ga prav tako skrbijo rastoče cene plina in elektrike je minister poudaril, da ministrstvo za okolje in prostor za pomoč energetsko intenzivnim podjetjem pripravlja uredbo o posrednih stroških. Po njej bodo v skladu z zakonom o varstvu okolja določeni način in pogoji dodelitve nadomestila za kritje posrednih stroškov zaradi stroškov emisij ogljikovega dioksida, zaradi katerih so v primerjavi s konkurenco iz drugih delov sveta manj konkurenčni.

Uredba sprejeta februarja?

Vrtovec je povedal, da bi bila uredba lahko sprejeta februarja, so bili pa v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer si med drugim prizadevajo za prerazporeditev do 106 milijonov evrov iz Podnebnega sklada za pomoč podjetjem, glede predloga uredbe kritični. O tem so sicer govorili tudi na včerajšnjem sestanku vlade in predstavnikov gospodarstva, ki se je odvijal na Brdu pri Kranju.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh