Zapri
Iskanje

Energetski boni v prvem četrtletju leta 2022?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 09. 12. 2021 / 14:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 14:38
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Energetski boni v prvem četrtletju leta 2022?

Energetski boni v prvem četrtletju leta 2022?
Do uvedbe energetskih bonov bi lahko prišlo v prvem četrtletju prihodnjega leta. FOTO: Pexels
Glede na občutne podražitve ogrevanje, sploh v nekaterih občinah, kjer so te tudi do 60-odstotne, ministrstvo za infrastrukturo pripravlja pravno podlago za uvedbo energetskih bonov.

Podražitve predstavljajo velik udarec za socialno ogrožene družine, zato razprave o reševanju problematike potekajo tako na državni kot lokalni ravni.

Koliko upravičencev?

Kot so na infrastrukturnem ministrstvu pojasnili za STA, je pravna podlaga za uvedbo energetskih bonov za najbolj ranljive uporabnike v pripravi. »Ker pričakujemo, da se bodo cene za končne odjemalce dvignile predvsem na področju ogrevanja, časovno v prvem četrtletju naslednjega leta, je smiselno ta ukrep uvesti takrat, saj bo takrat pri končnih odjemalcih najbolj potreben.« Ob tem so na ministrstvu za delo potrdili, da sodelujejo pri pripravi kriterijev glede upravičencev. Neuradno naj bi bilo do bonov upravičenih 66.000 najrevnejših družin.

Kje so podražitve najbolj občutne?

Cena toplote se je ta mesec glede na lani po navedbah Agencije za energijo praviloma najbolj zvišala v tistih občinah, v katerih za proizvodnjo toplote kot primarni energent uporabljajo zemeljski plin ali premog. Cene toplote se bodo decembra na letni ravni najbolj zvišale za gospodinjske odjemalce v Mestni občini Maribor (+62,3 odstotka), Občini Jesenice (+57,3 odstotka) in Mestni občini Ljubljana (+48,5 odstotka). V prvih dveh za proizvodnjo toplote v celoti uporabljajo zemeljski plin, so navedli za STA. Zanimivo je, da je v Občini Ravne na Koroškem cena toplote glede na lansko leto nižja, in sicer za 3,3 odstotka.

Opozicija predlaga energetski vavčer v višini 150 evrov

Opozicijski poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB medtem usklajujejo osnutek zakona, ki ga nameravajo v Državni zbor vložiti v ponedeljek. Trenutna različica predvideva energetske vavčerje v višini 150 evrov, ki naj bi jih prejela šestina državljanov. Potrebnih 25 milijonov evrov bi opozicija črpala iz podnebnega sklada.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh