Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višja stopnička v karieri metropolita Hilariona

Objava: 12. 10. 2011 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Višja stopnička v karieri metropolita Hilariona

Nekdanji moskovski pravoslavni škof na Dunaju po novem tudi vodja teološke komisije ruskega pravoslavnega patriarhata.

Vodja urada za zunanje zadeve v ruski pravoslavni Cerkvi, metropolit Hilarion Alfejev, po novem vodi tudi teološko komisijo moskovskega patriarhata. Kot je minuli teden sporočilo tamkajšnje cerkveno vodstvo, je njihov najvišji organ, Sveta sinoda, metropolita Hilariona imenoval za vodjo sinodalnega odbora za Sveto pismo in teologijo. Dosedanji vodja omenjenega odbora, šestinsedemdesetletni metropolit Filaret iz Minska, je vložil prošnjo za razrešitev z vodilnega položaja.

Petinštiridesetletni Moskovčan Grigorij Valerijevič (Hilarion)
Alfejev je leta 1991 diplomiral na moskovski Teološki akademiji. Do leta 1993 je predaval homiletiko, dogmatično teologijo, novozavezne študije in bizantinsko grščino na moskovskih teoloških šolah. Leta 1995 je končal doktorski študij v Oxfordu, zatem pa je doktorat vpisal še na Inštitutu za pravoslavno teologijo Saint-Serge v Parizu.

Med leti 1995 in 2001 je Hilarion deloval kot tajnik na oddelku za zunanje cerkvene povezave pri Moskovskem patriarhatu. Leta 2002 je prejel škofovsko posvečenje. Sprva je bil pomožni škof škofije v Veliki Britaniji, od julija 2002 dalje pa predstojnik ruske pravoslavne Cerkve pri Evropskih ustanovah v Bruslju. Poleg omenjene funkcije je bil 7. maja 2003 imenovan tudi za dunajskega in avstrijskega škofa.

Hilarion je habilitiral leta 2005 v Fribourgu, poleti istega leta je pričel s predavanji kot zasebni docent na Teološki fakulteti Univerze v Fribourgu. Februarja letos je bil imenovan za profesorja dogmatike na omenjeni univerzi.

Leta 2009 je bil Hilarion imenovan tudi za škofa v Volokolamsku in za vodjo urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, s čimer je postal tudi član Svete sinode. 1. februarja 2010 je bil povzdignjen na raven metropolita.

Od leta 1996 je Hilarion član leta 1993 ustanovljenega teološkega odbora Moskovskega patriarhata, ki pripravlja teološka in dogmatična izhodišča patriarhata.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh