Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk: Evharistija je protistrup smrti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 03. 2022 / 11:10
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2022 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk: Evharistija je protistrup smrti
Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. FOTO: Facebook/zajem zaslona

Višji nadškof Ševčuk: Evharistija je protistrup smrti

Grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk je v tokratnem nedeljskem video nagovoru spomnil na pomen evharistije za ljudi v Ukrajini, ki so jih globoko prizadele vojne grozote.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Ukrajinski cerkveni voditelj se je papežu zahvalil tudi za njegov obisk ukrajinskih otrok, ki se trenutno zdravijo v vatikanski otroški bolnišnici Bambino Gesu, poroča spletni portal Vatican News. »Nedelja,« je dejal višji nadškof Ševčuk v svojem video sporočilu, »je Gospodov dan, ko poskušamo vse dati na stran in se združiti z Bogom, našim Gospodom.« V vojnih razmerah ljudje nedeljo »doživljajo na poseben način, evharistija pa je sredi vojne, sredi morja smrti, za nas kristjane nekaj zelo pomembnega,« je poudaril višji nadškof: »Zakrament evharistije nam daje živo moč, da bi premagali smrt. In znova odkrivamo starodavno in cenjeno resnico, da je evharistija protistrup smrti.«

Molitev v cerkvi sv. Petra in Pavla v Lvovu. FOTO: Vatican Media

Bombe na vernike

Cerkveni voditelj pa je v nagovoru tudi potožil, da se mnogi verniki v Ukrajini ne morejo udeleževati bogoslužij: med drugim so v Zaporožju uvedli celodnevno policijsko uro, med katero nihče ni smel zapustiti svojega domovanja, niti za obisk cerkva. Tudi to nedeljo so »ruske rakete in bombe padale z neba na glave civilistov, zvestih kristjanov, ki častijo Boga, v različnih mestih in vaseh v Ukrajini«.

Številne cerkve uničene

V Ukrajini so bila v zadnjih 25 dneh uničena številna svetišča, med drugim okoli 44 cerkva in drugih verskih objektov, je še povedal višji nadškof Ševčuk. »Po naključju« so to večinoma svetišča in drugi objekti v lasti ukrajinske Pravoslavne cerkve moskovskega patriarhata, poudarja Ševčuk. Toda duhovniki so Jezusa v evharistiji prinesli »tja, kjer ga ljudje pričakujejo«: na bojišča, poljske bolnišnice, bunkerje in bolnišnice.

Obhajajte bogoslužja za mir v Ukrajini, za ukrajinsko zmago in konec vojne. Molite, da bi mir premagal vojno.

Kijevski višji nadškof se je v nagovoru še zahvalil vsem ljudem, ki so to nedeljo pri maši molili za Ukrajino: »Obhajajte bogoslužja za mir v Ukrajini, za ukrajinsko zmago in konec vojne. Molite, da bi mir premagal vojno.« Zahvalil se je tudi vsem, ki »zdaj podpirate naše ukrajinsko ljudstvo«, škofom v Evropi, ki sprejemajo begunce in zanje molijo, ter spodbujajo svoje politične voditelje, naj podpirajo Ukrajino v njihovi obrambi pred napadalci, pa tudi papežu Frančišku: »Hvaležen sem svetemu očetu, da je osebno obiskal ukrajinske otroke v rimski bolnišnici Bambino Gesù. Hvala, sveti oče, da ste se osebno dotaknili ran teh otrok.«

Ukrajinci so danes molili za svoj narod in svojo domovino v upanju na mir in konec agresije, je nedeljski video nagovor sklenil višji nadškof Ševčuk.

Nalaganje
Nazaj na vrh