Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Visoke kazni medijem za kršitve poročanja v primeru Pell

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 06. 2021 / 10:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2021 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Visoke kazni medijem za kršitve poročanja v primeru Pell

Visoke kazni medijem za kršitve poročanja v primeru Pell

Avstralsko vrhovno sodišče: mediji niso upoštevali prepovedi poročanja.

Avstralski kardinal George Pell FOTO: Vatican Media

Vrhovno sodišče v avstralski zvezni državi Viktoriji je dvanajst tamkajšnjih medijskih hiš obsodilo na denarno kazen v višini do 1,1 milijona avstralskih dolarjev (okoli 700.000 evrov), ker niso upoštevale prepovedi poročanja o primeru kardinala Georgea Pella, poroča nemški katoliški portal kath.net. Časnikarji obtoženih medijskih hiš so leta 2018 spremljali sodni postopek proti kardinalu v sodni dvorani, vendar do konca procesa o njem ne bi bili smeli poročati, saj je obstajala bojazen, da bi to lahko kakor koli vplivalo na končno razsodbo.

Kardinal Pell je bil obtožen spolne zlorabe dveh takrat 13-letnih dečkov v zakristiji neposredno po koncu slovesnega bogoslužja; na prvih dveh stopnjah je bil spoznan za krivega in obsojen na zaporno kazen, na zadnji stopnji pa je bil oproščen vseh obtožb. Omenjeni primer je pritegnil precejšnjo medijsko pozornost, saj je bil kardinal Pell do začetka sodnega postopka vodja vatikanskih financ.

Avstralski časnikarji kritični do prepovedi poročanja

Več časnikarjev je že februarja letos priznalo krivdo glede prepovedi poročanja o primeru in pozneje so bile obtožnice proti njim umaknjene.

Po navedbah britanske medijske hiše BBC so bili časnikarji decembra 2018 v številnih objavah kritični predvsem do prepovedi poročanja, pri čemer pa kardinalovega imena izrecno niso navajali. Na naslovnicah so bili zapisi v slogu: »Največja zgodba našega naroda: zgodba, o kateri ne smemo poročeti«; »Prikriti škandal. Največja avstralska zgodba. Pomembna osebnost kriva strašnega zločina. Svet bere o tem, mi pa ne smemo zapisati niti besede.« Državno tožilstvo v Viktoriji je na podlagi teh zapisov utemeljilo, da bi tovrstno poročanje lahko vplivalo na nadaljnji potek sodnega postopka.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh