Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vitraj s podobo Brezjanske Marije že v Nazaretu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 29. 01. 2023 / 16:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2023 / 08:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vitraj s podobo Brezjanske Marije že v Nazaretu
Sodelujoči pri postavitvi vitraja v Nazaretu. FOTO: marija.si

Vitraj s podobo Brezjanske Marije že v Nazaretu

Romarje k Nazareški votlini v deželi Jezusovega rojstva bo odslej pozdravljalo barvno okno s podobo brezjanske Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal akademski slikar Alojz Čemažar.

Zgodba umestitve vitraja s podobo Marije Pomagaj ob baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu sega v leto 2019, na spletni strani brezjanske bazilike spominja direktorica Romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt. Rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, p. Robert Bahčič, je na prošnjo p. Petra Lavriha, komisarja za Sveto deželo, posredoval pri sedanjem kustosu za Sveto deželo, p. Francescu Pattonu, ki se je strinjal s predlogom, da bi eno od odprtin v obzidju nazareške bazilike krasila podoba brezjanske Marije Pomagaj.

V vednost romarjem, od kod prihaja milostna podoba. FOTO: marija.si

Na natečaju je bil izbran načrt za barvno okno umetnika Alojza Čemažarja, ki je izdelal že več barvnih oken za slovenske cerkve in kapele. Okenska odprtina, ki je namenjena namestitvi vitraja, je visoka tri metre in je po obliki podobna trapezu. Umetnik je osrednji motiv, podobo brezjanske Marije Pomagaj, umestil v središče v obliki medaljona. Okvir s pozlačenimi akantovimi listi, ki krasi podobo na Brezjah in je delo rezbarja Maksa Berganta, je akademski slikar Čemažar na barvnem oknu za Nazaret nadomestil s podobami angelov z glasbili.

Na natečaju je bil izbran načrt za barvno okno umetnika ALojza Čemažarja. FOTO: marija.si

Zahtevno delo izvedbe vitraja je sprejel umetnikov sin Lojze, akademski slikar pa je povedal, da je občutil posebno odgovornost ob izdelavi podobe, ki je tako dragocena slovenskemu narodu: »Z barvami in črtami želim ob daru svetlobe soustvariti ozračje, kot ga začutimo verni Slovenci ob podobi brezjanske Marije Pomagaj.«

Nameščanje vitraja. FOTO: marija.si

Vitraj s podobo Marije Pomagaj je v Nazaret prispel v četrtek, 19. januarja. Postavljati so ga začeli v soboto, 21. januarja, delo pa so zaključili minuli ponedeljek. Poleg očeta in sina Čemažar sta pri postavitvi pomagala še Matija Suhadolc in Janez Firšt.

Podpis umetnikov. FOTO: marija.si

P. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike, je ob postavitvi vitraja v Nazaretu po navedbah spletne strani marija.si zapisal, da je bila na poti od ideje do zaključnih del najbolj zahtevna postavitev vitraja na njegovo mesto. Mojstra Čemažar sta poskrbela, da je vitraj varno pripotoval na cilj. P. Bahčič je prepričan, da gre za izmoljeno umetniško delo, in vsi, ki so pri projektu sodelovali, so ponosni, »da lepota Marije Pomagaj odseva svojo božjo bližino tudi v tehniki barvnega okna«. Rektor brezjanske bazilike je izrazil željo, naj Marija Pomagaj v Nazaretu »nagovarja vse ljudi dobre volje iz celega sveta, ki se bodo ustavili pred njeno podobo, ter jih vabi k hoji za njenim Sinom Jezusom«.

Lojze in Alojz Čemažar po končanem delu. FOTO: marija.si

Blagoslov vitraja je predviden 1. marca 2023, blagoslovil ga bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore ob navzočnosti provinciala p. Marjana Čudna, rektorja p. Roberta Bahčiča in kustosa Svete dežele, p. Francesca Pattona.


Nalaganje
Nazaj na vrh