Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po elektriki vlada regulira tudi cene plina

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 21. 07. 2022 / 23:33
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 00:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po elektriki vlada regulira tudi cene plina
Račun se bo znižal za vse odjemalce, še zlasti na račun nižjega DDV in za polovico zmanjšane trošarine. FOTO: Pixabay

Po elektriki vlada regulira tudi cene plina

Tako kot pri elektriki se je vlada odločila, da s prvim septembrom uvede tudi regulacijo cen plina, ki ga uporabniki prejemajo iz plinovodnega sistema. Na ta način bodo računi za povprečno gospodinjstvo na letni ravni nižji za od 90 do 675 evrov. Toda pozor: Mnogim odjemalcem se bo menjava ponudnika še vedno močno izplačala.

Drobnoprodajna cena plina bo 0,073 evra na kilovatno uro za gospodinjske odjemalce, preostali zaščiteni odjemalci pa bodo tega plačevali po največ 0,079 evra na kilovatno uro brez DDV. Le ta bo po novem obračunan po nižji, 9,5-odstotni davčni stopnji. Za 50 odstotkov pa bo nižja tudi trošarina.

S temi ukrepi naj bi gospodinjski uporabnik, ki ima pogodbo sklenjeno s cenejšim dobaviteljem, po besedah infrastrukturnega ministra Bojana Kumra na letni ravni prihranil od 90 pa do 130 evrov. Tisti, ki imajo pogodbe sklenjene z dražjimi dobavitelji, pa bi lahko na letni ravni prihranili od 170 pa do 675 evrov. To pomeni prihranke od desetih pa vse do 37-odstotkov sedanjega zneska.

Še večje bodo razlike pri zaščitenih odjemalcih, kot so mali poslovni odjemalci ali zavodi (bolnišnice, zdravstveni domovi, domovi za starejše, dijaški domovi). Ti bodo lahko po besedah ministra na letni ravni prihranili od 10 odstotkov pa vse do 50 odstotkov zneska dosedanjega računa.

S tem želi vlada rešiti tudi problem, ko so domovi za starejše zaradi drastičnih podražitev energentov želeli dvigniti zneske na računih.

Sledijo še ukrepi za velike odjemalce

Ob tem vlada obljublja, da bo do konca naslednjega meseca oziroma najkasneje v septembru pripravila tudi ukrepe, s katerimi bo zaščitila tudi srednje velike in velike poslovne odjemalce. Vendar pa je situacija pri njih močno različna, saj nekateri od njih plačujejo zelo ugoden plin, spet drugi zelo dragega. Ker nimajo vsi enakih težav, minister obljublja, da se bodo na problematiko osredotočili od primera do primera.

Odločitve o energetskih vavčerjih še ni

Vlada naj bi v kratkem predstavila tudi posebne ukrepe za socialno šibke, kar je že pred dnevi potrdil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Vendar pa končna odločitev o obliki teh posebnih ukrepov za zdaj še ni bila sprejeta.

Nalaganje
Nazaj na vrh