Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada začasno ustavila izvrševanje proračunskih izdatkov, sledi rebalans proračuna

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 02. 09. 2022 / 13:59
Oznake: Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2022 / 15:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada začasno ustavila izvrševanje proračunskih izdatkov, sledi rebalans proračuna
Rebalans naj bi bil namenjen tudi dvigu transparentnosti državne porabe. FOTO: Ministrstvo za finance

Vlada začasno ustavila izvrševanje proračunskih izdatkov, sledi rebalans proračuna

Vlada bo prihodnji teden v državni zbor poslala predlog rebalansa letošnjega proračuna. Ta naj bi skupno znašal kar 14,6 milijarde evrov, kar je za 600 milijonov več kot v jeseni sprejetem predlogu. Ta je nastal še pred vojno v Ukrajini in nastanka tako zapletenih geopolitičnih razmer seveda ni mogel predvideti. Kljub rebalansu pa minister za finance obljublja, da "noben proračunski porabnik ne bo dobil manj sredstev, kot si jih je želel".

Sprejeti rebalans naj bi bil po Boštjančičevem mnenju predvsem zasluga pretiranega trošenja prejšnje vlade, ki je v nekaj mesecih že izčrpala predvidene proračunske rezerve:

"Vlada je ugotovila, da je letošnji proračun neuravnotežen, zato sprejemanje dodatnih zadolžitev ni več mogoče. Tehnično to pomeni, da moramo nujno v pripravo rebalansa. Na neuravnoteženost so največ vplivali razni protikoronski paketi ter drugi ukrepi, ki sta jih prejšnja vlada in DZ sprejemala kot po tekočem traku po sprejetju proračuna za leto 2022 novembra lani," je glavne razloge za rebalans povzel finančni minister Klemen Boštjančič.

Zasluga za to gre predvsem izdatkom, ki izvirajo iz PKP 10, svoj delež pa so dodali tudi energetski vavčerji in digitalni boni. Poleg tega pa tudi ta vlada sprejema ukrepe, ki so povezani z nemoteno energetsko oskrbo v teh kaotičnih razmerah, je še pojasnil Boštjančič.

Višji prihodki in višji primanjkljaj

Spremembe bodo sicer tudi na prihodkovni strani proračuna. Za skoraj milijardo evrov jih je zvišala zlasti visoka inflacija ter tudi gospodarska rast. Skupni primanjkljaj naj bi tako letos znašal okoli dve milijardi evrov.

Finančni minister se je odzval tudi na kritike zaradi znižanja DDV, kar bo močno vplivalo na proračunske prihodke: "Znižanje DDV-ja, ki je eden najvišjih virov prilivov v proračun, je boleče in delikatno, ampak glede na izjemno boleče razmere na področju energentov smo se odločili, da reagiramo hitro in začasno znižamo DDV do konca pomladi naslednjega leta. Upam, da bodo razmere na trgu takrat boljše, da vrnemo DDV na staro mejo." Ob tem je pojasnil, da sam zagovarja uravnotežen proračun in ne bo dovolil, da Slovenija dolgoročno živi z deficitom.

Vlada ustavila izvrševanje proračunskih izdatkov

Zaradi vseh navedenih razlogov je vlada začasno zaustavila izvrševanje letošnjih proračunskih izdatkov. Kljub vsemi pa Boštjančič obljublja, "da noben proračunski porabnik ne bo dobil manj sredstev, kot jih je želel oz. kot je ocenil, da jih bo porabil."

Nalaganje
Nazaj na vrh