Zapri
Iskanje

Petrol z izgubo, bo vlada naftnim trgovcem plačala nadomestila zaradi omejitve cen?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 26. 08. 2022 / 16:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2022 / 16:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Petrol z izgubo, bo vlada naftnim trgovcem plačala nadomestila zaradi omejitve cen?

Petrol z izgubo, bo vlada naftnim trgovcem plačala nadomestila zaradi omejitve cen?
FOTO: Pexels
Iz skupine Petrol so sporočili, da so v prvem polletju ob povečani količinski prodaji goriv in derivatov ter splošni rasti cen energentov ustvarili 4,2 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 126 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kljub temu pa so zaradi regulacije cen goriv beležili 1,3 milijona evrov izgube.

Ob tem so na gospodarskem ministrstvu pojasnili, da so jim nekatera naftna podjetja v preteklih mesecih pošiljala »obvestila o škodi« oziroma svoje ocene, ki pa se ne štejejo za uradne zahtevke.

Prav tako so zapisali, da vlada še ni sprejela odločitve o primernem nadomestilu trgovcem z naftnimi derivati zaradi morebitne občutne škode, ki jo je povzročila obveznost prodaje goriv kljub omejitvi cen letos spomladi. Če se bo odločila za nadomestilo, bo predhodno določila kriterije, merila in potrebna dokazila, so pojasnili za STA.

Prva omejitev sredi marca

Glede na odločitev prejšnje vlade je omejitev prodajnih cen goriv veljala od sredine marca do konca aprila, nato pa spet od 12. maja do 20. junija, ko je nova vlada določila novo obliko regulacije cen. Ob tem je bilo tudi določeno, da podjetja zaradi omejitve cen ne smejo prenehati prodajati derivatov.

Zakon o kontroli cen v tem primeru določa, da lahko vlada določi primerno nadomestilo podjetjem, ki bi jim ukrep - obveznost prodaje blaga kljub določitvi najvišjih dovoljenih cen - povzročil občutno škodo.

Ministrstvo: »Zakon ne določa oblike primernega nadomestila«

Kot so ob tem dodali na ministrstvu, vlada primerno nadomestilo podjetjem lahko določi ali pa tudi ne. »Zakon tudi ne določa oblike primernega nadomestila. Vlada sama določi obliko primernega nadomestila, npr. finančno povračilo, davčne ugodnosti, druge oblike finančnih spodbud ...« Ob tem so dodali, da če se bo vlada odločila določiti primerno nadomestilo naftnim podjetjem, »bo predhodno določila kriterije, merila in potreba dokazila, s čimer bodo podjetja dokazovala občutno škodo. Šele na tej podlagi pa bi vlada lahko določila primerno nadomestilo.«

Petrol gorivo prodajal po nižji prodajni ceni od nabavne

Kot so danes zapisali v Petrolu, je čista izguba posledica močnega znižanja bruto dobička iz poslovanja zaradi regulacije cen pogonskih goriv in derivatov, »ker je bila družba primorana gorivo prodajati po nižji prodajni ceni od nabavne«.

Leto 2021 je skupina Petrol sicer sklenila s skoraj petimi milijardami evrov prihodkov od prodaje in 124,5 milijona evrov čistega dobička. V prvem letošnjem četrtletju je še beležila pozitiven rezultat, saj je čisti dobiček znašal 32,4 milijona evrov in je bil višji od primerljivega lanskega.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close