Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada: Zaradi resnih motenj je ogrožena stabilnost zdravstvenega sistema

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 24. 08. 2022 / 12:09
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2022 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada: Zaradi resnih motenj je ogrožena stabilnost zdravstvenega sistema
Stanje v slovenskem zdravstvu je zaskrbljujoče. FOTO: Pixabay

Vlada: Zaradi resnih motenj je ogrožena stabilnost zdravstvenega sistema

Vlada Republike Slovenije se je na današnji dopisni seji seznanila s poročilom o finančnem poslovanju javnih zdravstvenih zavodov v prvi polovici letošnjega leta. Ti nikakor niso dobri. Negativno finančno stanje je bilo ugotovljeno v 30 javnih zdravstvenih zavodih.

Skrb vzbujajoči so tudi podatki o čakalnih dobah in zmanjšani dostopnosti do zdravstvenih storitev, zato poročilo ugotavlja obstoj resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema.

Zaradi tega mora vlada v skladu s četrtim odstavkom 63. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določiti program storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredeliti zmogljivosti, potrebne za njegovo izvajanje in določiti obseg sredstev.

Negativno posluje kar 30 zavodov

Kot ugotavlja poročilo, je bilo negativno finančno stanje ugotovljeno kar v 30 javnih zdravstvenih zavodih, ki so skupaj pridelali kar za 50 milijonov evrov presežka odhodkov nad prihodki. Iz poročil o rezultatih poslovanja javnih zdravstvenih zavodov je sicer razvidno, da so njihovi prihodki v prvi polovici leta za 7,3 % nižji v primerjavi s prihodki v enakem obdobju lani.

Dolge čakalne dobe, poslabšanje dostopnosti, slabo duševno stanje prebivalstva

Problemi slovenskega zdravstvenega sistema niso novost. Poleg izgub zdravstvenih zavodov so stalnica tudi predolge čakalne dobe. Poročilo pa izpostavlja tudi problem poslabšanja dostopa do primarne ravni zdravstvene dejavnosti, poslabšanje duševnega stanja prebivalstva in dejstvo, da je bilo zaradi covida-19 odkritih skoraj za tretjino manj rakavih obolenj, kot v preteklih letih.

V čakalnih dobah slovenskih zdravstvenih zavodov je bilo tako na dan 21. julij 2022 zabeleženih skoraj 1.150.000 ljudi. Skupno število vseh čakajočih na prvi pregled pa znaša približno 260 tisoč, od katerih jih je kar 58 % čakalo nad najdaljšo dopustno čakalno dobo.

Čedalje večji problem slovenskega zdravstvenega sistema pa je tudi to, da vse bolj narašča število oseb, ki so vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje in imajo pravico do izbire osebnega zdravnika, vendar pa jim v sistemu le taga ni mogoče zagotoviti. Posledično se je dostopnost do zdravstvenih storitev na primarni ravni v prvi polovici leta 2022 znižala za 33,6 odstotka.

Zgoraj navedene resne motnje, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema bodo podlaga, da vlada določi vsebino programa storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredeli zmogljivosti, potrebne za njegovo izvajanje in določi obseg sredstev, še sporočajo iz ministrstva za zdravje.

Nalaganje
Nazaj na vrh