Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodstvo UKC Ljubljana brez podpore zdravstvenega ministrstva

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 23. 08. 2022 / 12:17
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 14:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodstvo UKC Ljubljana brez podpore zdravstvenega ministrstva
Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan na današnji novinarski konferenci. FOTO: Zajem zaslona

Vodstvo UKC Ljubljana brez podpore zdravstvenega ministrstva

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ne uživa več podpore ministrstva za zdravje. Po mnenju ministra Danijela Bešiča Loredana bi generalni direktor osrednje slovenske bolnišnice Jože Golobič moral takoj odstopiti in prevzeti odgovornost. Med glavnimi očitki vodstvu so slabi poslovni rezultati in številni zamujeni roki.

»Podatki so izjemno slabi. Upravljanje in vodenje največje zdravstvene ustanove je po moji oceni in tudi po oceni predsednika vlade izpod kritike. Naša odgovornost je, da tukaj na tem mestu odreagiramo,« je na današnji novinarski konferenci poudaril minister.

Več bo znano v naslednjih 14 dneh 

Kot je pojasnil, je zdaj na potezi svet zavoda. Z vsem je seznanjena tudi nova predsednica sveta bolnišnice Irma Gubanec. Minister meni, da bo v naslednjih 14 dneh »potegnjena poteza, taka kot mora biti«. Za zdaj imena, ki bi ga postavili na čelo ljubljanskega UKC, še nimajo, je minister pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Golobič je vodenje ljubljanskega UKC s polnim mandatom prevzel v začetku decembra lansko leto. Pred tem je bolnišnico slabo leto vodil kot vršilec dolžnosti, potem ko je nekdanji direktor Janez Poklukar prevzel vodenje zdravstvenega resorja v času vlade Janeza Janše.

Obveznega cepljenja ne bo

Na novinarski konferenci je beseda tekla tudi o tem, kako je slovensko zdravstvo pripravljeno na spopadanje z novim valom epidemije. 

»Stroka je tista, ki bo postavila meje in faze. V tem trenutku smo v fazi ena. Fokus ministrstva za zdravje je na zdravstvenem sistemu. Epidemija je danes drugačna, kot je bila pred dvema letoma, naša želja je, da postopoma preidemo iz faze epidemije v endemično fazo in se naučimo živeti s covidom. Naša naloga je, da spremljamo stanje in pomirimo ljudi, da ne bo obveznega cepljenja. Zaščitili bomo najbolj ranljive skupine in o vsem bomo javnost pravočasno obveščali, noben ukrep ne bo sprejet na način, kot se ga je sprejemalo do zdaj,« je pojasnil zdravstveni minister. 

Glede covida so pripravljena jasna navodila. Loderan je dejal, da sta obe podvrsti virusa takšni, da lahko to »zvozimo« z odprto družbo in tem, da bi bili ljudje čim manj prizadeti. »Smo pripravljeni tudi na scenarij, da se virus spremeni, mutira in se vrnemo na izhodišče v leto 2020. Ampak to bo takrat skomunicirano drugače, o tem bova javnost obveščala skupaj s predsednikom vlade.«  

Skrb iz meseca v mesec večja 

Poleg tega je minister oster do začetka energetske sanacije glavne stavbe UKC, v ponedeljek so namreč začeli s prenovo fasade na zahodni in severni strani zahodnega trakta glavne stavbe. Po besedah Bešiča Loredana so se dela začela »nekoliko na silo«, ob tem pa na ministrstvu opozarjajo na tveganje, da jim ne bi uspelo »počrpati« evropskih kohezijskih sredstev za energetsko sanacijo.

Naloga ministrstva zato je, da v tej fazi prevzame odgovornost in da izpelje energetsko sanacijo in prenovo UKC v skupini višini 90 milijonov evrov, predvidoma do leta 2025. Želijo si, da bi bila energetska sanacija končana do novembra prihodnje leto. Na ministrstvu so namreč ostri do načina, kako UKC izbira izvajalca za notranjo prenovo, in sicer s postopkom s pogajanji brez predhodne objave za javno naročilo. UKC je trenutno v fazi pogajanj s podjetjem GH Holding, ki izvaja tudi energetsko sanacijo. 

Imena, ki bi ga postavili na čelo ljubljanskega UKC še nimajo

Golobič je vodenje ljubljanskega UKC s polnim mandatom prevzel v začetku decembra lansko leto. Pred tem je bolnišnico slabo leto vodil kot vršilec dolžnosti, potem ko je nekdanji direktor Janez Poklukar prevzel vodenje zdravstvenega resorja v času vlade Janeza Janše. Za zdaj imena, ki bi ga postavili na čelo ljubljanskega UKC, nimajo, je minister pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje. 

Nalaganje
Nazaj na vrh