Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vladni kompleks Stare prokuracije v Benetkah odprt za javnost

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 12. 04. 2022 / 13:25
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2022 / 13:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vladni kompleks Stare prokuracije v Benetkah odprt za javnost
Trg svetega Marka v Benetkah. FOTO: Oton Naglost

Vladni kompleks Stare prokuracije v Benetkah odprt za javnost

Na trgu svetega Marka v Benetkah so po 500 letih prvič za javnost odprli starodavni vladni kompleks Stare prokuracije. Obnovo 12.400 kvadratnih metrov velikega trinadstropnega kompleksa je financirala lastnica stavbe, italijanska zavarovalnica Generali.

V palači bo zdaj svoj dom našla fundacija Human Safety Net, ki se posveča vključevanju, inovacijam in trajnosti prek partnerstev z nevladnimi organizacijami iz Evrope, Azije in Latinske Amerike, poročanje italijanske tiskovne agencije Ansa povzema STA. Benečani si stavbo lahko ogledajo že od petka, za vse druge bo odprta od srede dalje.

Stavba stoji na simbolnem mestu

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je ob petkovem odprtju kompleksa dejal, da gre za izjemno obnovo stavbe na simbolnem mestu, ki kaže, kako bogato je lahko sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem. Italijanski minister za turizem Massimo Garavaglia pa pravi, da bo digitalna tehnologija lahko pomagala zmanjšati prekomerni turizem v Benetkah. Arhitekt Chipperfield je dodal, da je beneški trg svetega Marka med najbolj znanimi na svetu, doslej pa se ni vedelo, kaj je za fasado zdaj obnovljene stavbe.

Znamenita kulisa mesta na vodi. FOTO: Wikipedia

Usoden je bil požar

Stare Prokuracije, zgrajene v 12. stoletju, je leta 1512 uničil požar, njeno beneško-bizantinsko zgradbo je leta 1538 nadomestil renesančni biser v klasičnem slogu, katerega oboki so skupaj z baziliko in zvonikom eden od najbolj poznanih značilnosti trga svetega Marka, navaja STA. Palača iz renesančne dobe je bila dolgo sedež prokuratorjev svetega Marka, ki so stoletja upravljali premoženje cerkve v bogatem mestu Benetke, stran od oči javnosti.

Za ogled na voljo tudi kraljevi vrtovi

V bližini stoji tudi stavba Nove prokuracije iz 17. stoletja. Stavba gleda na skrivnostne kraljeve vrtove ob Velikem kanalu. Vrtove so po več letih obnove ponovno odprli za javnost leta 2019.

Kupi v trgovini

Zagovor svobodnega trga
Družbena vprašanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh