Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vmesne volitve v ZDA: demokrati ohranili večino v senatu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 11. 2022 / 17:19
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2022 / 18:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vmesne volitve v ZDA: demokrati ohranili večino v senatu
Rezultat je velik udarec za republikance, ki so upali na »rdeči val«. FOTO: Pixabay

Vmesne volitve v ZDA: demokrati ohranili večino v senatu

Demokrati v Združenih državah Amerike bodo po zmagi v odločilni tekmi na vmesnih volitvah v ameriški zvezni državi Nevada ohranili večinski nadzor nad ameriškim senatom.

Senatorka Catherine Cortez Masto je premagala republikanskega izzivalca Adama Laxalta, ki ga je podpiral nekdanji predsednik Donald Trump, poroča britanski BBC. Rezultati tokratnih volitev pomenijo najboljši vmesni dosežek vladajoče stranke v zadnjih 20 letih. Predsednik ZDA Joe Biden je izjavil, da je izjemno zadovoljen in da je čas, da se republikanci odločijo, »kdo so«.

Po besedah vodje demokratske večine v senatu Chucka Schumerja so volilni rezultati pokazali, da so Američani zavrnili »nasilno retoriko« republikanske stranke. Demokrati bodo zdaj v senatu imeli 50 sedežev, republikanci pa jih imajo trenutno 49. Za zadnji sedež v zvezni državi Georgia bodo decembra izpeljali drugi krog volitev, v katerem se bosta pomerila demokratski senator Raphael Warnock ter republikanski izzivalec Herschel Warnock. V primeru, da bi bil senat enakomerno razdeljen med obe stranki, ima odločilni glas podpredsednica Kamala Harris.

Republikanci bi lahko še vedno prevzeli nadzor nad predstavniškim domom ameriškega kongresa, saj se po torkovih volitvah glasovi v nekaterih okrožjih še vedno preštevajo.

Republikanci bi lahko še vedno prevzeli nadzor nad predstavniškim domom ameriškega kongresa, saj se po torkovih volitvah glasovi v nekaterih okrožjih še vedno preštevajo, in če bi osvojili predstavniški dom, bi lahko še vedno onemogočili večino Bidnovega programa. Predsednik Biden, ki je trenutno v Kambodži, je dejal, da ga volilna udeležba ni presenetila: »Izjemno sem zadovoljen. Mislim, da je to odraz kakovosti naših kandidatov.«

Chuck Schumer pa je izjavil, kako je država »pokazala, da verjamemo v našo demokracijo in da so njene korenine močne ter da bo ta prevladala, dokler se bomo zanjo borili«.

Vmesne volitve so potrdile ostro delitev Amerike na dva tabora.

Cortez Mastova se je ves čas vmesnih volitev enakovredno kosala s svojim izzivalcem Adamom Laxaltom. Republikanec je pred dvema letoma zaslovel zaradi zagovarjanja lažnih trditev nekdanjega predsednika Trumpa o volilnih prevarah. Ena od nedavnih anket je pokazala, da se je Laxalt uveljavil pri latinskoameriških volivcih, ki v Nevadi predstavljajo enega od petih volilnih upravičencev. Vendar je Cortez Mastovi uspelo zagotoviti zmago in s tem nadzor svoje stranke nad senatom.

Rezultat je velik udarec za republikance, ki so upali na »rdeči val«, dosegli pa so skromen uspeh, medtem ko so se demokrati odrezali veliko bolje od pričakovanj. Vmesne volitve so potrdile ostro delitev Amerike na dva tabora, kjer nobena od dveh glavnih strank ne more računati na kaj več kot tesno večino, obenem pa so njihovi izidi po ocenah ameriških medijev nedvomno pomembna zmaga demokratov.

Nalaganje
Nazaj na vrh