Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: škofje razočarani nad glasovanjem glede splava v posameznih zveznih državah

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 11. 2022 / 09:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2022 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: škofje razočarani nad glasovanjem glede splava v posameznih zveznih državah
Številni volivci v ZDA so zavrnili zaščito nerojenega življenja v ustavi. FOTO: arhiv Družine

ZDA: škofje razočarani nad glasovanjem glede splava v posameznih zveznih državah

Katoliški škofje v Združenih državah Amerike so po tokratnih vmesnih volitvah izrazili razočaranje nad dejstvom, da so se volivci v več zveznih državah zavzeli za zaščito »pravice« do splava in zavrnili omejitve dostopa do splava brez kazni.

V zveznih državah Kalifornija, Michigan in Vermont so minuli torek večinsko glasovali za vpis pravice do splava v ustavo posamezne države. V Kentuckyju in Montani pa so odločali tudi o tem, ali naj se v ustavi zaščiti nerojeno življenje, kar je večina volivcev v obeh zveznih državah zavrnila, poroča avstrijski Kathpress.

Splav je zdaj v Michiganu dovoljen v obsegu, kakršnega še ni bilo, na kocki pa je na milijone življenj.

Domači škofje so po objavi volilnih rezultatov potrdili svojo zavezanost nadaljnjemu boju za odpravo splava ter podporo ženskam in družinam v stiski. »Splav je zdaj v Michiganu dovoljen v obsegu, kakršnega še ni bilo, na kocki pa je na milijone življenj,« je med drugim zapisal nadškof Detroita Allen H. Vigneron v pismu katoličanom svoje nadškofije. V tej zvezni državi je 55 odstotkov volivcev podprlo dostop do splava brez kazni. Verni ljudje so »globoko užaloščeni zaradi tega hudega napada na dostojanstvo in svetost nerojenega, nedolžnega človeškega življenja«, je zapisal Vigneron.

Nadškof Detroita je tamkajšnje katoličane pozval, naj obnovijo svojo »zavezanost spremljanju žensk in družin v stiski z večjo odločnostjo kot kdaj koli prej«. Vigneron je zagotovil, da si bo Cerkev še naprej prizadevala za oblikovanje »kulture življenja, kjer splav ne bo mogoč, kjer bodo vse družine deležne potrebne podpore in kjer bo priznano dostojanstvo vseh ljudi«.

Za podporo ženskam in družinam v stiski

V bolj konservativnem Kentuckyju so katoliški škofje izrazili razočaranje, ker je približno 52 odstotkov vprašanih zavrnilo predlog ustavne spremembe za celovito zaščito človeškega življenja, ki bi ohranila že obstoječe omejitve splava. To pa »ne pomeni, da je konec razprave ali da si je treba odslej še bolj prizadevati za večje spoštovanje dostojanstva vsakega človeškega življenja«, so poudarili v izjavi. Še naprej želijo »sodelovati z zakonodajalci pri sprejemanju zakonov, ki ščitijo nerojeno življenje, podpirajo ženske in družine ter spoštujejo človeško življenje in dostojanstvo v vseh življenjskih obdobjih«.

Za ameriške volivce sta bila še posebej pomembna stanje gospodarstva in vprašanje splava.

Na vmesnih volitvah je bilo na voljo vseh 435 sedežev v predstavniškem domu in 34 od 100 sedežev v senatu ameriškega kongresa, prav tako pa so bili na volitvah številni guvernerski sedeži. Glede na dosedanje rezultate in napovedi imajo republikanci dobre možnosti, da osvojijo večino v predstavniškem domu. Večina v senatu, ki ga trenutno tesno obvladujejo demokrati, bo morda odločena šele po decembrskem drugem krogu volitev v zvezni državi Georgia.

Povolilne ankete so pokazale, da sta bila za ameriške volivce še posebej pomembna stanje gospodarstva in vprašanje splava. Med podporniki demokratov so trije od štirih volivcev izjavili, da jih je k udeležbi na volitvah še posebej spodbudila pravica do dostopa do splava brez kazni.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh