Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vmesne volitve v ZDA: nadzor nad kongresom zaenkrat negotov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 11. 2022 / 07:42
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2022 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vmesne volitve v ZDA: nadzor nad kongresom zaenkrat negotov
Končna odločitev bo verjetno znana šele čez nekaj tednov. FOTO: Martin Falbisoner/Wikipedia

Vmesne volitve v ZDA: nadzor nad kongresom zaenkrat negotov

V Združenih državah Amerike se republikanci in demokrati dan po vmesnih volitvah tesno spopadajo za nadzor nad ameriškim kongresom, končna odločitev pa bo verjetno znana šele čez nekaj tednov. Kljub temu so vmesne volitve že prinesle nekaj spoznanj.

Glasovi sicer še niso v celoti prešteti, vendar so republikanci še vedno favoriti za zmago v predstavniškem domu, boj za senat pa je izjemno oster, poroča britanski BBC. Demokrati so v Pensilvaniji pridobili ključni sedež v senatu, vendar sta dve drugi mesti še vedno preveč izenačeni, in v enem od njiju bo naslednji mesec izpeljan še drugi krog volitev.

Ameriške volivce sta najbolj skrbeli vprašanji gospodarstva in splava.

Ameriške volivce sta najbolj skrbeli vprašanji gospodarstva in splava. To bi pravzaprav moralo koristiti republikancem, ki pa niso doživeli »rdečega vala« zmag, na katerega so upali. Rdeči val pomeni, da opozicijska stranka v skladu z zgodovinskim izročilom vmesnih volitev osvoji trdno večino v obeh domovih kongresa.

Kongres ZDA je sestavljen iz predstavniškega doma in senata. V igri je bilo vseh 435 sedežev v predstavniškem domu in 35 od 100 sedežev v senatu. Člani predstavniškega doma zastopajo območno prebivalstvo, senatorji pa interese svojih zveznih držav.

Predsednik Biden: vmesne volitve »dober dan za demokracijo« v ZDA

Čeprav predsednik Joe Biden, ki je demokrat, ni na volilnem seznamu, bodo vmesne volitve odločale o usodi njegovega političnega programa. Če demokrati izgubijo nadzor nad predstavniškim domom ali senatom, bodo republikanci lahko blokirali njegove načrte. Predsednik Biden je sinoči izjavil, da so bile torkove volitve »dober dan za demokracijo« v Ameriki, pred glasovanjem pa je republikance označil za grožnjo demokraciji, ker so, kot je dejal, postavili številne kandidate, ki naj bi širili lažne trditve, da so bile zadnje predsedniške volitve prirejene.

V nekaterih ključnih zveznih državah bo potreben drugi krog volitev.

V eni od najpodrobneje spremljanih tekem za senat je levičarski demokrat John Fetterman, ki je okreval po kapi, v Pensilvaniji premagal Trumpovega podpornika, znanega zdravnika Mehmeta Oza. Druga odločilna senatna tekma, med demokratom Raphaelom Warnockom in republikanskim izzivalcem Herschelom Walkerjem v zvezni državi Georgiji, bo čez štiri tedne odločena v drugem krogu, saj noben od kandidatov ni dobil več kot 50 odstotkov glasov.

Še vedno so v igri tudi izidi drugih ključnih senatnih tekem v Arizoni in Nevadi. Po navedbah ameriških medijev se Arizona nagiba k demokratom, Nevada pa ostaja neodločena, saj glasove še štejejo. To pomeni, da odločitev o tem, katera stranka bo imela več moči v zgornjem domu kongresa, morda ne bo znana še nekaj dni ali celo tednov.

V več državah so izvedli tudi volitve guvernerjev. FOTO: Pixabay

Nekdanji predsednik Trump: kljub manjšim razočaranjem »velika zmaga«

V več državah so izvedli tudi volitve guvernerjev. Republikanci so obdržali guvernerske stolčke v ključnih zveznih državah Teksas, Florida in Georgia. Spodletelo pa je nekaterim kandidatom s podporo Trumpa, ki naj bi napovedal, da se bo leta 2024 znova potegoval za predsedniški položaj. Kljub temu je izjavil, da so »včerajšnje volitve v določenih pogledih sicer prinesle nekoliko razočaranja, vendar so bile z mojega osebnega vidika velika zmaga«.

Bidnova priljubljenost je med najhujšo inflacijo v zadnjih štirih desetletjih močno upadla.

Tradicionalno se predsednikova stranka na vmesnih volitvah v ZDA slabo odreže. Kljub znižanju cen zdravil na recept, širjenju čiste energije in prenovi ameriške infrastrukture je Bidnova priljubljenost med najhujšo inflacijo v zadnjih štirih desetletjih močno upadla.

Zmaga zagovornikov splava

Na tokratnih vmesnih volitvah je pomembno vlogo odigralo tudi vprašanje splava, pa poroča nemški Tagespost: v štirih zveznih državah, Kentuckyju, Kaliforniji, Michiganu in Vermontu, naj bi Američani na referendumih odločali o »pravici« do splava v ustavi svoje zvezne države. V Kentuckyju so volivci zavrnili ustavni amandma, ki bi načeloma prepovedal splav. Zvezna država Vermont pa bo ena prvih, ki bo v svojo ustavo izrecno vključila »pravico« do splava, za kar je glasovalo več kot 70 odstotkov volivcev v tej pretežno levo-liberalni državi. 

Tudi »napredna trdnjava« Kalifornija je glasovala za ustavnost svoje izjemno ohlapne zakonodaje o splavu: v prihodnosti bo ustava zagotavljala pravico do »reproduktivne svobode«. V Michiganu je prav tako vse kazalo, da bo večina volivcev v ustavi podprla takšno »pravico«.

Za mnoge demokrate je bil splav najpomembnejše vprašanje pri glasovanju.

Poleg tega je skoraj polovica volivcev demokratskih kandidatov v povolilnih anketah v nasprotju s predvolilnimi javnomnenjskimi raziskavami dejala, da je bil zanje splav najpomembnejše vprašanje pri glasovanju. Tako je demokratom morda vendarle uspelo mobilizirati veliko število volivcev prav z novo prelomno sodbo vrhovnega sodišča o vprašanju splava.

Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh