Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodja mednarodne pomoči Slovenske karitas Jana Lampe pri predsednici državnega zbora

Za vas piše:
M. M.
Objava: 26. 02. 2024 / 18:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2024 / 18:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodja mednarodne pomoči Slovenske karitas Jana Lampe pri predsednici državnega zbora
Jana Lampe in Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Matija Sušnik/Spletna stran DZ RS

Vodja mednarodne pomoči Slovenske karitas Jana Lampe pri predsednici državnega zbora

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v ponedeljek, 26. februarja, sprejela vodjo mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jano Lampe, s katero sta govorili o pomenu humanitarne pomoči.

Jana Lampe je predsednici državnega zbora najprej predstavila delovanje Slovenske karitas, ki izvaja projekte mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči že od devetdesetih let, ko so bili prisotni bolj na območju Zahodnega Balkana, od leta 2006 pa so dejavni tudi v državah Podsaharske Afrike, še posebej v Ruandi, Burundiju, Zambiji, Malaviju, Centralnoafriški republiki, Madagaskarju in v Bocvani.

Pomoč Ukrajini in Gazi

»Slovenska karitas je del velike svetovne mreže. 162 organizacij Karitas deluje v 200 državah sveta in v vsakem trenutku smo se sposobni odzvati z mednarodno humanitarno pomočjo«, je dejala Jana Lampe in med drugim dodala, da Slovenska karitas sodeluje tudi pri nudenju humanitarne pomoči v regijah, ki se soočajo s krizami, kot sta Ukrajina in Gaza. S pomočjo donacij posameznikov, podjetij ter ministrstva za zunanje in evropske zadeve so za pomoč Ukrajini od začetka vojne namenili 4,3 milijona evrov, pri čemer je v ospredju predvsem skrb za otroke in mladostnike. Sodelujejo tudi pri donaciji materialne pomoči palestinskim civilistom v Gazi, so sporočili po srečanju.

O pomoči Ruandi

Sogovornici sta se dotaknili tudi Ruande, afriške države, v kateri je bila predsednica državnega zbora lani na uradnem obisku, predvidoma spomladi letos pa bo na povratnem uradnem obisku v Sloveniji predsednica parlamenta Ruande. Po besedah Lampetove so od leta 2006 izvedli več razvojnih in humanitarnih projektov v tej državi s pomočjo lastnih dobrodelnih akcij in ob sofinanciranju slovenske vlade ter v sodelovanju z lokalnimi partnerji. Predstavila je učinke njihove pomoči za preživetje najranljivejših v Ruandi, še posebej žensk in otrok, prispevek k trajnostnem razvoju ter načrte za delovanje v Ruandi v prihodnosti. Govorili sta tudi o pomenu povečanja deleža pomoči s strani države in prek nevladnih organizacij, kot je Slovenska karitas, ki po njenih besedah poskrbi tudi za dobro promocijo Slovenije v partnerskih državah, kjer delujejo.

Kupi v trgovini

Afriške igre
Filozofija in esejistika
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh